NERV: Ekonomika příští rok poroste maximálně o jedno procento

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. září (ČTK) - Česká ekonomika podle Národní ekonomické rady vlády může příští rok očekávat oživení a maximální růst hospodářství do jednoho procenta. Letos ovšem může ekonomika klesnout až o pět procent. Uvedl to dnes na mezinárodním strojírenském veletrhu člen NERV Vladimír Dlouhý.

Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Vladimír Tomšík dnes uvedl v tisku, že český hrubý domácí produkt (HDP) by v roce 2010 mohl růst "kolem jednoho procenta". Ministerstvo financí počítá s růstem o 0,3 procenta a ČNB v srpnu předpověděla v příštím roce růst HDP o 0,7 procenta. Podle analýzy Českomoravské konfederace odborových svazů česká ekonomika příští rok neporoste a odbory nevylučují propad HDP o dvě procenta.

Rizikem pro další vývoj je podle Dlouhého pomalejší oživení ve světě, možná další destabilizace v regionu střední a východní Evropy, případná nestabilita bankovního sektoru a možná platební neschopnost firem i domácností. "České oživení bude probíhat se zpožděním za oživením globální ekonomiky i eurozóny," uvedl Dlouhý.

Členové Národní ekonomické rady vlády dnes představili studii obsahující politická a ekonomická opatření, která by byla z jejich pohledu pro český stát v současnosti nejlepší. Mezi navrhovaná opatření patří zavedení pětiletých zákonem stanovených výdajových rámců pro jednotlivé resorty, sankce pro ministry a náměstky, kteří rámce nedodrží.

Mezi další opatření patří posílení role ministerstva financí a rozpočtové politiky Česka, možné úspory na stavbě dálnic, přiblížení snížené sazby DPH (dnes devět procent) k základní sazbě (dnes 19 procent).

NERV navrhuje rovněž zvýšení majetkových daní, spotřební daně, daňové úlevy na podporu zaměstnávání osob nově vstupujících na pracovní trh a starších zaměstnanců a úpravy sociálních dávek, které budou stimulovat aktivitu při hledání práce nebo rekvalifikace.

Příjmy státu by mohly být lepší podle rady i díky důslednému prodeji emisních povolenek, a ne jejich rozdáváním. Stát by měl rovněž zrušit podporu vlastnického bydlení a nezvyšovat náklady zaměstnavatelů na jedno pracovní místo. U přímých daní NERV tak spíše navrhuje vyloučení daňových výjimek a rozšíření daňového základu, namísto zvyšování přímých daní.

NERV má nyní devět členů. V radě zasedají ekonomové Miroslav Zámečník, Tomáš Sedláček, Pavel Kohout, Vladimír Dlouhý, Michal Mejstřík, Jiří Schwarz, Jiří Weigl, Jiří Rusnok a Petr Zahradník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK