Koruna oslabila k euru a posílila k dolaru

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Česká měna zahájila obchodování v novém týdnu mírným oslabením k euru. Krátce po 16:45 koruna ztratila ve srovnání s pátečním závěrem čtyři haléře na 25,48 Kč/EUR. Naopak k dolaru koruna posílila o pět haléřů na 17,40 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Miroslava Adamkoviče z investičního bankovnictví Komerční banky byla dnes koruna v zajetí polského zlotého. "Naprosto slepě ho následovala, kamkoli šel. Ráno proto oslabila, aby později veškeré ztráty umazala a skončila tam, kde začala," uvedl Adamkovič.

Kurz koruny podle Adamkoviče naprosto ignoroval maloobchodní tržby, které sice klesaly o 4,9 procenta, ale stále skončily lépe, než se čekalo. "V pozadí oslabení stály obavy z narůstajícího deficitu polského státního rozpočtu, nikoliv z vývoje českých veřejných financí. Varování před rozpočtovým provizoriem nechává korunu zatím v klidu," dodal Adamkovič.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka dolar navzdory vývoji na akciích a ropě dnes neudržel své pozice a spadl opět mírně nad 1,4600 USD/EUR. "Dolar nejprve podpořil spor USA s Čínou kolem dovozních cel, neboť zvýšil averzi k riziku. Zřejmě však postupem času převažuje názor, že by případné zostřování obchodního sporu v situaci velmi křehkého oživení nakonec pro americkou ekonomiku neznamenalo nic dobrého," vysvětlil Vlk. Dolar tak podle něj už odevzdal zisky, se kterými vstupoval do tohoto týdne.

Americký dolar se vůči euru krátce po 16:45 obchodoval na 1,4635 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK