Euro vůči dolaru stouplo na nejvyšší hodnotu v letošním roce

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. září (ČTK) - Americký dolar odpoledne zvrátil předchozí rostoucí trend a oslabil. Vůči koši šesti hlavních měn ztrácí americká měna již sedmou seanci za sebou a k euru klesla na nejnižší hodnotu v letošním roce. Dolar stáhl dolů vyšší zájem o nákup eura místo britské libry způsobený zprávou ratingové agentury Moody's.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,4632 USD, když předtím se vyšplhalo až na 1,4648 USD. Kurz dolaru vůči koši šesti hlavních měn byl téměř beze změny na 70,626 bodu, předtím se však propadl až na 76,531 bodu. Vůči jenu si však dolar část zisků udržel a mírně zpevnil o 0,3 procenta na 90,70 JPY.

Dolar nejprve podpořila zpráva o obchodním sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Ta omezila zájem investorů o rizikovější investice, což se promítlo ve vyšší poptávce po dolaru a dalších měnách s nízkými úrokovými sazbami. K následnému poklesu však přispěla zpráva Moody's, která uvedla, že výhled pro britské banky zůstává negativní, napsala agentura Reuters.

Spojené státy o víkendu oznámily, že od 26. září zavedou mimořádné clo na dovoz pneumatik z Číny. Po první rok bude sazba 35 procent navíc k nynějším čtyřem procentům. Opatření si vynutili američtí výrobci v reakci na prudký nárůst dovozu čínské produkce. Čínu rozhodnutí rozhněvalo a označila ho za protekcionistický krok, který porušuje pravidla světového obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK