Americké akcie v pondělí vzrostly mírně, ale nejvýše za téměř rok

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Americké akcie v pondělí vzrostly sice jen mírně, ale nejvýše za téměř rok. Po počátečním propadu, který způsobily obavy z možné obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, investoři kupovali energetiky a finanční tituly.

Index Dow Jones posílil o 21,39 bodu na 9626,80 bodu, tedy o pětinu procenta. Index Nasdaq Composite posílil o polovinu procenta na 2091,78 bodu se ziskem 10,88 bodu.

Ranní ztráty akcií způsobil páteční krok Spojených států, které zavedly vysoká odvetná cla na dovoz pneumatik z Číny. Finanční trhy se obávají obchodní války mezi těmito ekonomickými velmocemi. Čína zatím reagovala předložením stížnosti u Světové obchodní organizace (WTO).

Akciový trh pak pomohla oživit společnost síťových služeb AES Corp. List Wall Street Journal napsal, že se čínský investiční podnik zajímá o podíl v ní.

Analytici dodávají, že je nárůst z poslední doby ohromný. Index širšího trhu Standard & Poor's 500 za šest měsíců posílil o 55,1 procenta, napsala agentura AP. Připomněla, že před rokem akcie padaly kvůli kolapsu investiční banky Lehman Brothers, kdy Dow Jones ztratil 500 bodů během jednoho dne.

Na devizovém trhu posílila evropská měna vůči dolaru na nejvyšší úroveň za letošní rok. Také obchodníci s devizami pozorně sledují vývoj sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

Kurz eura v závěru dne stoupl o 0,4 procenta na 1,4622 USD. Během dne se dostal až na 1,4652 USD, podle Reuters nejvýše od loňského prosince. Dolar vůči japonskému posílil o 0,3 procenta na 90,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK