Zvyšování daní v USA není podle ministra financí nevyhnutelné

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. září (ČTK) - K tomu, aby se snížily ohromné americké rozpočtové deficity, nebude v budoucnu nevyhnutelně nutné zvyšovat daně. Řekl to v pondělí večer americký ministr financí Timothy Geithner.

Ještě minulý měsíc Geithner spolu s ekonomickým poradcem Bílého domu Lawrencem Summersem odmítl zvyšování daní vyloučit. Mezitím se razantně zvýšila nespokojenost veřejnosti se směřováním ekonomické politiky prezidenta Baracka Obamy a jeho popularita kvůli tomu výrazně klesá. Lidé se bojí zejména toho, že vláda bude v budoucnu muset kvůli obřím dluhům zvyšovat daně.

Podle Geithnera by ke snížení deficitu a celkového státního dluhu mohl stačit ekonomický růst. "Myslím, že si lidé uvědomují, že tyto deficity jsou neudržitelné. Pokud budeme mít silnější ekonomiku, budeme je schopni snížit," řekl Geithner v rozhovoru pro televizi CBS na otázku, zda si myslí, že zvýšit daně je nevyhnutelné. Na opakovanou otázku, zda je všeobecné zvyšování daní nezbytné, řekl: "Nemyslím si to, ne."

Obamova administrativa nastoupila cestu prudkého zvyšování výdajů, které v kombinaci s výpadkem příjmů v důsledku ekonomické recese povede k bezprecedentně vysokým rozpočtovým deficitům. Letošní schodek má vzrůst proti loňsku na více než trojnásobných 1,6 bilionu dolarů a národní dluh se má za Obamovy vlády téměř zdvojnásobit na 20 bilionů dolarů.

Programy výdajů na podporu ekonomiky a plány reformy zdravotní péče s dalšími ohromnými náklady v sumě kolem bilionu dolarů vyvolaly odpor nejen u opozičních republikánů, ale i u značné části veřejnosti. Proti "Obamonomice" jak se přezdívá Obamově politice zvětšování státu a zesilování vládní kontroly nad ekonomikou, se v sobotu ve Washingtonu konala dosud nejrozsáhlejší letošní protestní akce, které se zúčastnilo mnoho desítek tisíc lidí a podle některých médií a očitých pozorovatelů řádově více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK