Odklad voleb podle analytiků pomůže rozpočtu, ne ekonomice

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Současná politická situace a odklad voleb podle analytiků oslovených ČTK usnadní zřejmě přijetí státního rozpočtu na příští rok v řádném termínu. Zároveň je ale posunutí termínu voleb pro ekonomiku značným rizikem kvůli neexistenci silné politické vlády. Podle některých ekonomů je přitom kvůli současnému volebnímu systému, který produkuje slabé vlády, úplně jedno, zda budou volby na podzim, nebo na jaře.

Poslanci dnes neschválili program schůze dolní komory parlamentu a nejednali tak o jejím rozpuštění. Sněmovní volby se tak předčasně v plánovaném listopadovém termínu konat nebudou, vzhledem k současné situaci budou asi až koncem května.

"Žádná z vlád nemá šanci uskutečnit zásadní změny ekonomického rámce, takže ani nové volby nikdy neznamenají žádné velké zemětřesení. Z tohoto pohledu je pro ekonomiku v podstatě jedno, zda se volby uskuteční během jednoho nebo osmi měsíců," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařové. Podle ní je třeba proto změnit volební systém.

Aktuální dopad na ekonomiku nemá odklad voleb ani podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka. "Odklad voleb má, možná trochu paradoxně, více pozitiv než negativ. Klíčovým bodem je nyní schválení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Nyní na to má Poslanecká sněmovna více prostoru, než kdyby byly volby na podzim," uvedl.

Zároveň ale Marek upozornil, že volby v příštím roce znamenají další odklad reforem ke střednědobé i dlouhodobé stabilizaci veřejných financí. "Nicméně, zpoždění několika měsíců při laxním přístupu v posledních deseti až 15 letech nepředstavuje fatální záležitost," dodal.

Naopak za vážnou považuje situaci analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Země je uprostřed ekonomické krize a bude příští rok čelit nejvyššímu rozpočtovému schodku ve své historii. Perspektiva, že v takové situaci bude Česko postrádat nejméně dalších devět měsíců vládu se silným politickým mandátem, představuje značné riziko," uvedl.

Trhy podle něj na takové riziko zareagují požadavkem větší výnosové prémie za tuzemské vládní dluhopisy, což zdraží splácení státního dluhu. "Ani další otřesy na finančním trhu nelze vyloučit," dodal.

Případné rozpočtové provizorium je podle Šichtařové démonizováno. "Domnívám se, že už nehraje tak velkou roli, zda bude rozpočet špatný či ještě horší... Rozpočet je vlastně taková virtuální realita. Stejně nakonec nebude dodržen. A tak jeho naplánovaný deficit má jen signální roli," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK