Americké akcie zůstaly během dopoledne bez větších změn

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Americké akcie během dopolední části dnešního obchodování mírně oslabovaly, později se ale většiny ztrát zbavily a pohybovaly se v blízkosti předchozího závěru. Nepříznivě na vývoj kurzů působily horší výsledky hospodaření předních amerických firem, pozitivní vliv naopak měla statistika, především o vývoji maloobchodních tržeb.

Krátce po 12:00 newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9644 bodů a vykazoval růst o téměř 0,2 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o necelou desetinu procenta a nacházel se v blízkosti 1050 bodů, index Nasdaq Composite ale zpevnil skoro o 0,3 procenta a překonal hranici 2097 bodů.

Zklamáním byly pro investory výsledky hospodaření společnosti Best Buy i řetězce supermarketů Kroger. Best Buy sice nesplnil odhady analytiků, zvýšil nicméně výhled na celý rok. Akcie firmy vykazovaly pokles o více než dvě procenta. Kroger oslabil o osm procent, protože vedle horších výsledků zhoršil i celoroční výhled.

"Jsou zde tak trochu kontroverzní záležitosti. Best Buy nesplnil čtvrtletní odhad, ale zvýšil výhled, což naznačuje, že ve druhém pololetí se to zlepšuje. Pak ale přijde Kroger a zklame," poznamenal šéf obchodování ve společnosti KeyBanc Capital Markets Kevin Kruszenski.

Maloobchodní tržby v USA v srpnu vzrostly o 2,7 procenta, což byl největší měsíční nárůst za zhruba tři a půl roku. Ekonomové předpokládali, že tržby se zvýší pouze o dvě procenta. Bez vlivu automobilů růst činil 1,1 procenta, zatímco na trhu se čekal růst o 0,4 procenta.

Výrazně vzhůru se ale v srpnu vydaly také ceny výrobců. Index výrobních cen vzrostl o 1,7 procenta, převážně kvůli skokovému růstu cen benzinu. Ten byl nejsilnější za posledních deset let. Ekonomové čekali růst cen o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK