Japonské akcie se vrátily k růstu

16.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. září (ČTK) - Japonské akcie se ve středu vrátily k růstu a trh čerpal optimismus především z lepších vyhlídek na zotavení globální ekonomiky. K tomu notně přispěla úterní statistika ze Spojených států, naopak domácí faktory byly investorům spíše na obtíž. Trh sleduje hlavně politickou situaci a čeká na to, jak bude vypadat nová japonská vláda. Na devizových trzích dál klesal dolar.

Index Nikkei 225 si připsal 53,15 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,52 procenta na 10.270,77 bodu. Širší index Topix ale o 0,1 procenta klesl a ustálil se na 931,43 bodu.

Nakupovaly se především akcie exportních firem jako je Canon, kterým pomohl optimismus kolem vývoje americké ekonomiky. Díky tomu se zastavil růst kurzu japonské měny, který exportérům škodil.

Maloobchodní tržby v USA v srpnu vzrostly o 2,7 procenta, což byl největší měsíční nárůst za zhruba tři a půl roku. Ekonomové předpokládali, že tržby se zvýší pouze o dvě procenta. Bez vlivu automobilů růst činil 1,1 procenta, zatímco na trhu se čekal růst o 0,4 procenta.

Ve výraznějším růstu ale japonským akciím bránil vývoj na politické scéně. Japonsko má po volbách na konci srpna nového premiéra a investory nyní zajímá, jaké budou kroky nového kabinetu.

Na devizových trzích se dál snižoval kurz dolaru, který vůči koši hlavních světových měn spadl na nové roční minimum. Naopak euro je blízko letošního maxima, z části právě kvůli potížím dolaru. Růst akciových trhů a cen komodit pomáhá takzvaným komoditním měnám, což je například australský a novozélandský dolar.

Dolarový index klesl až na 76,406 bodu a byl nejníže od loňského září. Později ale ztráty zmírnil, takže vykazoval pokles o 0,1 procenta na 76,482 bodu. Od začátku září už index klesl asi o dvě procenta.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,4675 USD a je blízko letošního maxima, na němž se ocitlo v úterý. Dolar k jenu zůstal bez větších změn na 91,07 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK