Úroky hypoték v srpnu vzrostly, objem hypoték klesl o 30 pct

16.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Průměrná úroková sazba nových hypoték pro občany v srpnu mírně stoupla na 5,67 procenta. Úroky hypoték s jednoletou fixací vyrostly nejvýše od roku 2005 na hodnotu 6,11 procenta. Objem poskytnutých hypoték meziročně klesl o takřka 30 procent na 5,45 miliardy korun. Vyplývá to z výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje devíti tuzemských bank.

Banky v srpnu přidělily celkem 3352 hypotečních úvěrů, což znamenalo meziročně o pětinu méně. Silnější pokles objemu hypoték způsobil propad průměrné výše hypotéky, která v letošním druhém prázdninovém měsíci spadla na 1,63 milionu korun, zatímco o rok dříve to bylo o zhruba 200.000 korun více.

Pokles hypotečních úvěrů podle odborníků ovlivňují rostoucí úrokové sazby, zvýšená opatrnost bank, rozdíl mezi úrokovými sazbami v závislosti na hodnotě zastavené nemovitosti a částce úvěru a pokles cen nemovitostí.

Banky ve snaze dohnat letošní propady prodejů hypoték v posledních týdnech snižují úrokové sazby a odpouštějí poplatky. Na trhu se ovšem tyto akce projeví se zpožděním. Podle analytiků je ovšem nadále obtížné splnit zpřísněné podmínky bank a hypotéku vůbec dostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK