IEA: Evropě hrozí v zimě další plynová krize

16.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Fuschl (Rakousko) 16. září (ČTK) - Evropě hrozí v zimě kvůli sporům mezi Ruskem a Ukrajinou další plynová krize, i když její nebezpečí by se nemělo přeceňovat. Řekl to dnes náměstek výkonného ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Richard Jones.

"Určitě zde je riziko (opakování plynové krize), nechci to však příliš dramatizovat," řekl Jones na okraji konference v Rakousku. "Je to určitě možné, vzhledem k situaci, kdy má Ukrajina velké dluhy a Rusko má jistě právo očekávat, že budou splaceny," dodal.

Spor o ceny a dluhy mezi Ruskem a tranzitní Ukrajinou v lednu na více než dva týdny zastavil přísun plynu do Evropy. Nejvíce na to doplatily země střední a východní Evropy jako Slovensko nebo Bulharsko, protože jsou vysoce závislé na dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu.

IEA by se podle Jonese nerada znovu setkala se situací, kdy obchodní spor vede k omezení dodávek spotřebitelům. Agentura proto přesvědčuje odběratelské země, aby si budovaly vlastní zásoby plynu. "Jdou správným směrem, jsou však důvody obávat se, zda to bude na zimu připraveno," uvedl Jones.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK