Japonské akcie díky exportérům a výrobcům oceli zpevnily

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. září (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes opět zpevňovaly a největší zájem byl o exportéry a výrobce oceli. Těm pomáhají příznivé statistické údaje o vývoji americké i japonské ekonomiky, trh ale těžil i z celkově příznivější nálady na světových burzách. Na devizových trzích se zvyšuje kurz eura, které k dolaru vzrostlo na nové roční maximum.

Index Nikkei 225 si připsal 173,03 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,68 procenta na hodnotě 10.443,80 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,9 procenta na 939,52 bodu.

Nedařilo se ale bankovním titulům, na jejichž akcie nepříznivě zapůsobily komentáře nového ministra pro bankovnictví a regulaci trhu. Ministr řekl, že by rád zavedl moratorium na splátky některých půjček, aby pomohl malým a středním firmám i jednotlivcům překonat nynější těžké časy. Ministr je tak vnímán jako odpůrce reforem, které mají být přátelské vůči trhu.

"V podstatě jde hlavně o banky," řekl analytik makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Nagajuki Jamagiši. "Jinak je současná úroveň pro index Nikkei v tuto chvíli zhruba taková, jaká by měla být," dodal. Pokud by index ještě výrazně vzrostl, nebyl by to podle analytika dobrý vývoj, totéž ale platí i pro případ, že by se index výrazněji snížil.

Na devizových trzích v růstu pokračuje euro, které je vůči dolaru nejsilnější za poslední rok. Přestože dolar už výrazně oslabil, v poklesu by mohl pokračovat. Investoři totiž čerpají optimismus z nynějšího ekonomického vývoje ve světě, který je nutí opouštět bezpečné měny jako je dolar a přesouvat peníze k rizikovějším aktivům. To jsou například akcie či měny zemí ze skupiny emerging markets.

Euro vůči dolaru vystoupilo až na 1,4740 USD a za celý den zpevnilo o 0,2 procenta. Dolarový index, který měří hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, naopak o 0,2 procenta oslabil a dostal se na 76,118 bodu. Pohybuje se tak blízko nejnižších hodnot za poslední rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK