Zkrachovalý KP vystřídal Thun 1794, zaměstná ale pouze část lidí

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 17. září (ČTK) - Zkrachovalá společnost Karlovarský porcelán (KP) patří minulosti a její roli největšího tuzemského producenta porcelánu převzala firma Thun 1794. Patrně už nikdy ale nezaměstná asi 1700 lidí, kteří v KP a jeho dceřiné společnosti Concordia před začátkem insolvenčního řízení pracovali. Nový vlastník KP, firma Hengis, chce nabrat sotva polovinu lidí z původního počtu. Předseda představenstva Thun 1794 Michal Bíman ČTK řekl, že už letos by mohla být firma v zisku.

KP je dosud jediným podnikem, který v době ekonomické krize v Karlovarském kraji ukončil činnost. Propouštění všech pracovníků ovlivnilo i míru nezaměstnanosti v regionu. Ta se v dubnu, měsíc po zastavení výroby, v porovnání s březnem zvýšila o 0,5 procentního bodu na 10,1 procenta. Naštěstí se podařilo poměrně rychle prodat závody KP a jejich noví majitelé začali od května lidi nabírat. Podle ředitele karlovarského úřadu práce Kamila Řezníčka se proto situace na trhu práce výrazněji nezhoršovala.

Největším problémem v době zániku KP byla neschopnost firmy dostát svým závazkům vůči zaměstnancům, kteří tak zůstávali řadu týdnů bez výplat. Pomoci se jim dostalo například od města. Karlovy Vary poskytly zaměstnancům KP dar osm milionů korun. Obdobně postupoval Karlovarský kraj, jenž pomohl formou bezúročných půjček v maximální výši 10.000 korun na osobu. Ušlé mzdy dostávají lidé nyní nazpět díky novele insolvenčního zákona. "Už o ně požádali prakticky všichni," uvedl Řezníček.

Šéf Thunu 1794 vidí další budoucnost porcelánek optimisticky. Firma, která obnovila produkci v květnu, se od té doby už pohybuje v černých číslech a podařilo se také navázat většinu kontaktů na původní odběratele porcelánu. To považoval Bíman za klíčové pro další existenci firmy. "Podařilo se naplnit zakázkovou náplň pro letošní rok přibližně v plánu, který jsme si dali. Pokud nenastane něco nečekaného, měl by objem zakázek pro letošní rok představovat asi 230 milionů korun," uvedl Bíman.

Odbyt porcelánky má podobnou strukturu jako KP. I nadále je dominantní odběratelem Rusko (asi 41 procent zakázek), do zemí Evropské unie putuje kolem 30 procent produkce, na tuzemský trh připadá zhruba 23 až 25 procent. Zbytek pak tvoří dodávky do jiných zemí. Nyní porcelánka zaměstnává asi 600 lidí, z 99 procent bývalých zaměstnanců KP. Během září by se jejich stav měl navýšit asi na 700. S dalším náborem už firma v nejbližším období nepočítá, dodal Bíman.

Po krachu KP se podařilo oživit rovněž jeho závod v Chodově, který proslul výrobou růžového porcelánu. Koupila ho společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice a produkci obnovila v červenci. nyní má přes 60 lidí z necelé stovky, která před ukončením provozu v závodu pracovala. Podle jednatelky Epiagu Mileny Nguyenové Nosným bude výrobním programem v Chodově opět růžový porcelán. "Dodáván bude téměř všem původním odběratelům a počítá se rovněž s jeho vývozem do Vietnamu," uvedla.

Karlovarský porcelán byl několik let ve ztrátě už před krachem. Nástup krize jeho konec pouze uspíšil. V roce 2007 skončilo hospodaření podniku se ztrátou zhruba 82 milionů. V roce 2008 se pak výsledky nadále zhoršovaly a firma už nebyla schopna splácet své závazky. Ty v době vyhlášení konkurzu, v prosinci 2008, dosahovaly asi 1,4 miliardy korun. Veškeré závazky, které měly porcelánky vůči věřitelům, se nepodaří zaplatit. Prodej výrobních závodů KP a Concordie vynesl dosud zhruba 138,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK