Sklárny Kavalier propustí čtvrtinu z 1000 zaměstnanců

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sázava (Benešovsko) 17. září (ČTK) - Ze sklárny Kavalier Sázava odejde do dvou měsíců čtvrtina z tisícovky zaměstnanců. Podnik, který jako jediný ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) nepřerušil výrobu, čeká ale i rozšíření výrobního sortimentu. Problémy největšího zaměstnavatele regionu zatím život ve městě s necelými 4000 obyvateli nepoznamenaly, zjistila ČTK.

Novým majitelem Skláren Kavalier se v srpnu stala společnost Ojgar ovládána průmyslovým holdingem Otakara Moťky. Razantní zásah do výrobního programu, který tvoří technické, takzvané domácenské sklo a trubky, nepředpokládá. "Musíme udržet maximum výrobkové škály, měli bychom ji rozšířit, abychom co nejvíc zabránili propadu tržeb. Lidi tu jsou, stroje tu jsou a musíme se snažit na trhu přežít," řekl Moťka ČTK.

Hospodářský vývoj firmy zatím nedokáže odhadnout. Proti březnu jsou ale měsíčně tržby o 30 milionů korun nižší. Tomu by měl odpovídat i počet zaměstnanců. "Oznámili jsme úřadu práce hromadné propouštění," dodal Moťka. Kvalifikovaných pracovníků se firma podle něj zbavovat nechce.

Ředitel benešovského úřadu práce Petr Němeček ČTK řekl, že hromadné propouštění se týká zhruba 200 zaměstnanců skláren, dalším 50 lidem firma neobnoví pracovní smlouvy na dobu určitou. "Převážná většina z nich je sice z Benešovska, je v tom ale také řada cizinců, někteří zaměstnanci jsou z okolních okresů Kutná Hora a Kolín," uvedl Němeček.

V Sázavě míra nezaměstnanosti v posledním roce stoupla téměř dvojnásobně. Na konci letošního srpna byla 5,6 procenta, v evidenci úřadu práce bylo 116 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce, ale k dispozici bylo jedno volné místo. Před rokem bylo tazkvaných dosažitelných uchazečů 60, míra nezaměstnanosti činila 2,9 procenta a úřad práce nabízel 61 volných míst.

Problémy skláren ale zatím život v Sázavě podle jejího starosty Petra Šibravy výrazně nepoznamenaly. "Chybí nám sice peníze v rozpočtu, ale to není způsobeno jen potížemi skláren," řekl. Problémy podle něj nezaznamenal ani u obchodníků a služeb. "Naopak jsme otevřeli třetí prodejnu potravin. Takže žádná sociální tragédie se zatím v Sázavě nekoná," poznamenal. S novými majiteli skláren se Šibrava zatím nesetkal, proto ani nezná jejich strategii.

"Díváme se optimisticky, ale nejsme kouzelníci, abychom lidem něco slibovali," konstatoval Moťka. Jestli bude podnik produkovat desetimilionovou ztrátu měsíčně, nebo bude na nule, podle něj záleží na prodeji. Konkurence je přitom obrovská, a to nejen z Číny, ale i Evropy. Další neznámou je podle Moťky kurz koruny, protože firma 80 procent produkce vyváží. V exportu je i potenciál případné spolupráce bývalých podniků BCT, doplnil Moťka.

O Sklárny Kavalier projevilo zájem 16 investorů, tři ale ještě v červnu odstoupili. Třicetimilionovou jistinu a závaznou nabídku nakonec podal jen jediný zájemce, právě společnost Ojgar. Za sklárny nabídla téměř 400 milionů korun.

Sázavské sklárny patří k nejvýznamnějším světovým výrobcům využívajícím technologii boritokřemičitého skla SIMAX. Loni uskutečnila sklárna zakázky za 1,5 miliardy korun, a to navzdory finanční krizi, do níž se celá skupina dostala. O výši letošních tržeb nechtěl Moťka spekulovat.

Skupina BCT, do níž Kavalier patří, byla ještě loni největším českým výrobcem užitkového skla a zaměstnávala 5000 lidí. Celá skupina je od loňského 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK