Po krachu světelských skláren ještě nenašla práci třetina sklářů

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá n.S. (Havlíčkobrodsko) 17. září (ČTK) - Rok po ukončení výroby ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou si ještě nenašla jinou práci téměř třetina propuštěných sklářů. Loni v září podnik zaměstnával přes 1200 lidí, skoro 400 z nich je dosud v evidenci úřadu práce. Krach firmy ekonomicky poškodil celý region. Nezaměstnanost na Světelsku se pohybuje kolem 20 procent, řekl ČTK ředitel havlíčkobrodského úřadu práce Martin Kouřil.

Přes připravované obnovení části sklářské výroby je situace na Světelsku stále velmi tíživá. Na jedno volné místo připadá přes 116 uchazečů. Bez zaměstnání je v tomto regionu dohromady 1048 lidí, úřad práce tam ale eviduje pouhých devět pracovních nabídek - kromě pomocných dělníků jsou pro řidiče kamionů, číšníka a servírku. Podle ankety ČTK řada bývalých sklářů pracuje na stavbách, a to i ve vzdálenějších městech včetně Prahy. Mnozí se vracejí k rodině do Světlé jen na víkend.

Sklárny s novým majitelem Luborem Červou se chystají spustit výrobu skla počátkem října, do konce roku by v ní mohlo pracovat do 200 lidí. Podnik, který funguje pod novým názvem Crystalite Bohemia, již přijal 75 lidí. Další stovka by měla nastoupit v následujícím měsíci. Podle ředitele podniku Martina Faita pokračují přípravy podle předpokladu. "Oficiální start výroby je plánován na 3. až 5. října," řekl. V závodě budou zprovozněny nejmodernější technologie - jedna sklářská pec a tři výrobní linky. Od srpna již funguje podniková prodejna.

Po loňském krachu skláren se nezaměstnanost na Světelsku zvýšila skoro čtyřnásobně. Chystané obnovení sklářské výroby by ji mohlo o něco snížit. "Ale nebude to příliš výrazné. I kdyby všichni přijímaní byli uchazeči o zaměstnání, klesne míra nezaměstnanosti jen asi na 16,5 procenta," upozornil Kouřil.

Sklárny ve Světlé byly před krachem součástí české sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Uzavřeny byly kvůli zadlužení na konci loňského září, po téměř 40 letech provozu. Zaměstnanci do poslední chvíle doufali v udržení výroby. Výplaty dostali naposled za srpen. Do ukončení pracovního poměru jim podnik dlužil několik měsíčních platů a odstupné. V polovině října byl na firmu prohlášen konkurz. Červa koupil sklárny v tendru letos v červnu za 160 milionů.

Díky novele insolvenčního zákona, platné od července, mohli bývalí skláři požádat stát o náhradu až do tří dlužných měsíčních platů. Havlíčkobrodský úřad práce dostal přes 1200 žádostí, na jejich úhradu bude potřeba zhruba 100 milionů korun. "Vyplaceno již bylo asi 200 lidí, padlo na to přes 16 milionů," přiblížil Kouřil. Insolvenční správkyně skláren Helena Horová na začátku září odmítla ČTK říci, zda na skláře zbudou nějaké peníze také z prodaného majetku Skla Bohemia. Informace o případných výplatách z těchto zdrojů stále nemají ani odbory.

Krach skláren poškodil obchodníky a provozovatele služeb ve městě. Podle místostarosty Josefa Böhma ale radnice zatím nepozoruje jejich úbytek ani to, že by se lidé chtěli ve větším počtu zbavovat nemovitostí a stěhovat se jinam. Zásadně prý nestoupl ani počet neplatičů města. "Svoje závazky lidé docela platí," konstatoval. Radnice spolu s úřadem práce letos vytvořila 18 míst na veřejně prospěšných pracích. "Lidé se na nich střídají po dvou měsících, aby se jim co nejvíc prodloužila doba, kdy mají nárok na podporu," poznamenal Böhm.

Další investory se kvůli hospodářské krizi do Světlé přivést nedaří, ačkoliv radnice od loňska nabízí novou průmyslovou zónu. I ti, kteří si již pozemky koupili, se stavbou areálů vyčkávají. Ze Světlé odešlo i telefonické centrum, které bylo otevřeno po krachu skláren. Pracovat v něm mělo kolem stovky lidí, ale o oslovování klientů po telefonu byl mezi nezaměstnanými velmi malý zájem. Teď se chce ve městě uchytit podobná firma. Pracovníkům chce dát potřebné vybavení, aby mohli zákazníkům telefonovat z domova.

Na krachy ve sklářství doplatila světelská střední škola, která mezi svými obory nabízí také sklářství. Letos v září nenastoupil do sklářských učebních oborů ani jeden žák, což se stalo poprvé v historii školy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK