Brno má ode dneška dvě nejdelší tramvaje v republice

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. září (ČTK) - Brno má ode dneška dvě nejdelší tramvaje v Česku. Každá souprava měří 46,3 metru a pojme až 450 pasažérů. Do ulic stroje vyjedou v pondělí. V provozu budou vždy v pracovní dny, řekla dnes ČTK mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Vozila mají označení Vario LF2R.E. Každé z nich vzniklo spojením, tedy takzvaným spřažením dvou souprav. K vytvoření nejdelších tramvají v republice byly využity již používané tramvaje. Každou z nich musel nechat dopravní podnik technicky upravit u společnosti Pragoimex vyrábějící tramvaje tyto stroje.

Nejdelší tramvaje budou jezdit na lince číslo 1., která je nejrušnější ve městě. Spojuje čtvrť Královo Pole s Bystrcí, projíždí kolem hlavního železničního nádraží a využívají ji také návštěvníci brněnského výstaviště. Soupravy jsou tak dlouhé, že se kvůli nim musely stavebně upravit čtyři tramvajové zastávky.

Zařazení velkokapacitních tramvají na linku 1. bylo podle mluvčí jedinou možností, jak současné potíže s přeplněnými tramvajemi na této trase vyřešit. Vozidla na ní jezdí v časově tak těsných intervalech, že začlenit do provozu ještě další spoje již nebylo možné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK