Generálním ředitelem ČTK zůstane Milan Stibral

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Generální ředitel ČTK Milan Stibral bude ve funkci pokračovat. Jeho rezignace je podle Rady ČTK neplatná a on sám ji vzal navíc zpět. Radim Hreha, kterého radní zvolili 20. srpna, tedy ředitelem od října nebude, jelikož jeho zvolení dnes rada zrušila.

Stibral hodlá zůstat ve funkci do konce svého volebního období - tedy do roku 2011. Vyplývá to z usnesení Rady ČTK, které radní schválili šesti hlasy ku jednomu.

Podle předsedkyně Rady ČTK Pavly Valčákové byla Stibralova rezignace neplatná, jelikož ji doručil pouze Radě ČTK, a už ne svému zaměstnavateli, tedy přímo ČTK. Stibral se navíc rozhodl, že chce ve funkci pokračovat.

"V nastalé situaci mne řada zaměstnanců žádala, abych vzal svou rezignaci zpět. To mi dodalo chuť a energii pokračovat v práci a dokončit své funkční období," uvedl Stibral.

Situace, o které se Stibral zmínil, se podle Valčákové týká kontroverzí kolem zvolení Hrehy, proti němuž protestoval odborový svaz OS Media. Odboráři poukazovali na Hrehovo manažerské selhání při působení na postu generálního ředitele Slovenské televize, na jeho působení v České televizi a jeho údajné politické a lobbistické vazby a zájmy.

Před dvěma týdny se odboráři obrátili otevřeným dopisem na Radu ČTK, aby zvolení Hrehy znovu zvážila. Následovalo jednání radních se zástupci OS Media minulý čtvrtek, v této debatě radní pokračovali i dnes. "Současné rozhodnutí rady přímo s osobou pana Hrehy však nesouvisí," řekla Valčáková. Dodala, že platnost Stibralovy rezignace a zrušení výběrového řízení Rada ČTK konzultovala s právníky.

Hreha se ke zrušení volby zatím nechce vyjadřovat. "Vyjádřím se poté, co obdržím písemné stanovisko Rady ČTK," uvedl.

Dosavadní šéf ČTK Stibral (63) stojí v čele agentury od 9. června 1993 a do své funkce byl znovu zvolen v květnu 1999 a 2005. Během jeho působení se veřejnoprávní agentura stala plně finančně nezávislou a nepobírá žádné dotace ze státního rozpočtu.

Zmíněnou neplatnou rezignaci podal 14. června, jelikož hodlal odejít do důchodu. Rada tak o den později vyhlásila výběrové řízení na nového generálního ředitele. Do něho se přihlásilo šest kandidátů a zúčastnilo se ho včetně Hrehy pět. Mezi nimi byl současný náměstek generálního ředitele ČTK Jiří Majstr, dále Jiří Hlaváček, Václav Novotný a Aleš Ptáček.

ČTK je největší tiskovou agenturou v ČR. Denně vydá v průměru 700 textových zpráv, až 400 fotografií, deset videopříspěvků a kolem 50 zvukových záznamů. Má 16 domácích poboček a devět zahraničních a celkově zaměstnává 365 lidí. V loňském roce vykázala tržby 331 milionů korun a zisk 18,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK