Koruna dnes opět zpevnila k euru i dolaru

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Česká měna dnes opět zpevnila k euru i dolaru. Krátce po 16:30 se vůči euru obchodovala ve srovnání se středečním závěrem silnější o sedm haléřů na 25,11 Kč/EUR. K dolaru si koruna připsala 14 haléřů na 17,04 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Dnes ráno koruna posílila pod hranici 25,00 Kč/EUR a 17,00 Kč/USD. Vůči euru se tak dostala na nejsilnější hodnotu od loňského listopadu a k dolaru od loňského září.

Česká koruna měla i dnes podle Jiřího Škopa z investičního bankovnictví Komerční banky tendenci posilovat. "Dokonce se i krátce dostala pod psychologickou úroveň 25 korun za euro, nejnižší obchod na mezibankovní trhu proběhl za 24,975 Kč/EUR," uvedl Škop. Později vymazala většinu zisků a vrátila se na 25,10 Kč/EUR.

"Důvody posilování se prozatím nemění. Korunu tlačily k silnějším úrovním regionální vývoj, větší prodejní objednávka a také růst apetitu k riziku," dodal Škop s tím, že koruna bude i nadále ve vleku výše zmíněných faktorů.

Podle analytiků oslovených ČTK je současné posilování české měny taženo především optimistickou náladou investorů na světových trzích a ještě nějakou chvíli může pokračovat. Zároveň ovšem řada ekonomů upozorňuje, že zpevňování koruny nemá opodstatnění ve stavu tuzemské ekonomiky, a spíše očekávají do konce roku oslabení kurzu. Vývoj ovšem bude záviset na rychlosti ekonomického oživení.

Důvody posilování nejsou podle analytičky NextFinance Markéty Šichtařové v politické situaci. "Mnozí odůvodňují zpevnění koruny posunem parlamentních voleb na jarní termín, což by hypoteticky mělo zamezit tolik obávanému rozpočtovému provizoriu. Ovšem v realitě taková úvaha je pro většinu londýnských či wallstreetských investorů příliš sofistikovaná. Zcela jednoduše rostoucí víra v zotavení světové ekonomiky a oslabující dolar činí atraktivní investice do rozvíjejících se měn. A protože koruna byla mezi těmito měnami jednou z nejvíce podhodnocených, nyní také musela relativně nejvíce posílit," uvedla Šichtařová

Podnikatelům silný kurz koruny vadí. "Naše měna je v této chvíli nadhodnocena a neodráží skutečný stav české ekonomiky. Tak výrazné posilování vůči dolaru i euru představuje pro většinu tuzemských podniků velký problém," uvedl předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich. "České výrobky a zboží se stávají na dražšími a hůře se tak na zahraničních trzích prodávají. Firmám se snižují zisky a stávají se méně konkurenceschopnými," dodal.

Dolar se vůči euru krátce po 16:30 obchodoval na 1,4738 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK