Aeroflot propustí 2000 zaměstnanců

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. září (ČTK) - Ruská letecká společnost Aeroflot plánuje proustit 2000 zaměstnanců, což odpovídá 13 procentům celkové pracovní síly firmy. Důvodem je pokles zisku, který přiměl firmu snížit náklady. Uvedla to dnes mluvčí aerolinek Irina Dannenbergová.

Propouštění by mělo být dokončeno v příštích šesti měsících. Aeroflot je největší leteckou společnosti v Rusku a 51 procent vlastní ve firmě stát.

Společnost uvedla, že její čistý zisk klesl v červenci meziročně o 88 procent na 37 milionů dolarů (630,6 milionu Kč). Důvodem byl pokles počtu přepravených cestujících, nestabilní vývoj cen pohonných hmot a červnový bankrot jeho provozovatele nákladní přepravy, napsala agentura AP.

S problémy se kvůli krizi a recesi potýkají aerolinky po celém světě. Mnoho z nich bylo nuceno výrazně omezit kapacitu přepravy a snížit náklady, ani to však zřejmě firmy neochrání před masivními ztrátami.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) tento týden zvýšilo odhad letošních ztráty světových aerolinek na 11 miliard USD (187,5 miliardy Kč) z dřívějších devíti miliard USD. Ztráty aerolinky zřejmě zaznamenají i v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK