Analytici: Poslední Janotův balíček je maximálně možný kompromis

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Poslední verze balíčku úsporných opatření, který má snížit deficit státního rozpočtu na příští rok na 157 miliard korun, je podle analytiků oslovených ČTK maximálně možným kompromisem. Přesto není podle nich jisté, zda nebude pro vládu Jana Fischera smrtelný. Pro podnikatele je upravený balík úsporných opatření přijatelný.

Mezi návrhy je zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. Nyní jsou sazby 19 a devět procent. Spornou položkou je sazba daně z příjmu fyzických osob, která je nyní na 15 procentech. Ministr doporučí vládě kromě zvýšení stropu na sociální pojištění na 145.000 korun měsíčně, aby nad tuto sumu byla sazba 23 procent. "Jako kdyby se u těchto příjmů platilo pojistné. Není to v žádném případě nějaká sazba z přepychu, nebo něco podobného," řekl Janota.

Z nového návrhu ministra Janoty je patrné, že se snaží naslouchat přáním jednotlivých politických stran, řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. S rozpočtem přitom pracuje způsobem, aby neztratil ze zřetele svůj hlavní cíl, tedy nepřipustit deficit vyšší než pět procent HDP. "Nevím, jestli poslanci Janotovu snahu o nalezení kompromisního řešení ocení. Jsem si ale jist, že lepší rozpočet nikdo jiný nesestaví," dodal.

Deficit rozpočtu 157 miliard je na úrovni 5,2 procenta HDP. Pro vstup do eurozóny musí země dodržet maximálně tříprocentní hranici.

"Porod Janotova balíčku bude dlouhý a bolestný, možná i smrtelný pro návrh rozpočtu i Fišerovu vládu," míní analytik Patria Finance David Marek. Jednotlivé strany trvají na bodech, které jsou pro jejich protějšky nepřijatelné. Zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty je v současné situaci rozumné, zavedení vyšší sazby daně u fyzických osob s příjmy na 145 tisíc rozpočtu příliš nepomůže, podotkl.

"Považujeme toto kompromisní řešení za rozumné, kdy jsou upřednostňovány škrty především na výdajové stránce a nezvyšuje se daňová zátěž pro firmy, což byl náš hlavní požadavek. Pozitivně vnímáme i snížení platů ve státní správě, kde nyní rostly platy paradoxně rychleji než v soukromé sféře. Věříme, že tento kompromisní návrh podpoří všechny politické strany a začneme se znovu posouvat dopředu v zájmu ČR," komentoval vývoj předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

"Všechna opatření se týkají roku 2010," zdůraznil Janota po po dnešním jednání se zástupci politických stran. Výhrady k balíčku však mají sociální i občanští demokraté. Nad balíčkem opatření by se ještě v příštím týdnu měli sejít předsedové politických stran. Vláda by se jím měla zabývat v pondělí.

Na straně výdajů balíček podle Janoty v sociálních a mandatorních výdajích ušetří 12 miliard korun. Ve státní sféře by například měly klesnout mzdy na jeden rok o čtyři procenta. Zároveň se podle Janoty uvažuje o zvýšení plateb státu do zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK