Krajský soud znovu posoudí pokutu 100.000 Kč hotelu Thermal

20.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. září (ČTK) - Krajský soud v Brně bude muset znovu rozhodnout, zda předloňská pokuta 100.000 korun provozovateli známého karlovarského hotelu Thermal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) byla oprávněná. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Vyhověl kasační stížnosti státní společnosti Thermal-F a původní potvrzující rozsudek zrušil, zjistila ČTK z elektronické úřední desky NSS. Podle ÚOHS Thermal-F nevypsal u zakázek na provoz bezpečnostní a parkovací služby a dalších služeb v celkové hodnotě přes 15 milionů korun řádné výběrové řízení.

Firma mohla dostat pokutu skoro 780.000 korun, pět procent z ceny zakázek. Úřad byl tehdy přesvědčen, že i nižší sankce bude pro společnost ponaučením. Firma ale ani s nižší pokutou nesouhlasila. Poukazovala hlavně na to, že podle nového zákona už nebyla veřejným zadavatelem, a nemusela tak tendry vypisovat. Firma pokutu zaplatila, ale odvolala se ke krajskému soudu. Ten jí nevyhověl a loni v srpnu pokutu potvrdil. Poté se Thermal-F obrátil s kasační stížností na NSS.

Hotel Thermal, využívaný například při karlovarském filmovém festivalu, se stát pokoušel přes 15 let prodat. Soutěž na prodej bývalého státního podniku vyhlásil Fond národního majetku v roce 1993 za minimální cenu 270 milionů korun. Výherce, firma Jasmín, nabídla půl miliardy korun, nikdy ale nezaplatila.

I když Vrchní soud později přiřkl hotel zpět Fondu národního majetku, ve hře byl další uchazeč - firma XaR. Ta skončila na druhém místě a za Thermal nabídla 350 milionů korun. Podle nedávného vyjádření ministerstva financí, které je jediným majitelem firmy, stát všechny soudy ohledně hotelu vyhrálo a objekt vlastní stát. S privatizací Thermalu nyní nepočítá.

Thermal-F vykázal loni ztrátu 2,7 milionu korun. O rok dříve byla ztráta 8,8 milionu korun. Tržby za prodej zboží a služeb vzrostly oproti roku 2007 o 6,9 milionu korun na 157,1 milionu korun. Ztrátu způsobilo posílení koruny vůči euru a růst vstupních cen, především energií, uvedlo vedení firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK