Sanofi chce mít podle plánu do dvou měsíců vakcínu proti H1N1

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. září (ČTK) - Farmaceutická společnost Sanofi-Aventis chce mít podle plánu do dvou měsíců připravenou vakcínu proti chřipce H1N1. V rozhovoru s francouzským listem Le Figaro to řekl šéf podniku Chris Viehbacher. Vakcínu by podle něj měly mít v polovině října k dispozici Spojené státy, do konce listopadu by mohla být rovněž ve Francii.

Sanofi by podle Viehbachera teoreticky mohla ročně vyrábět 800 milionů dávek vakcíny. Sanofi ale není jedinou firmou, která vakcínu proti kmeni H1N1 připravuje. Na stejném úkolu pracuje podle dřívějších informací také švýcarský Novartis a několik dalších firem. Česká republika už v srpnu oznámila, že vakcínu proti prasečí chřipce nakoupí pro půl milionu lidí od společnosti GlaxoSmithKline.

Šéf Sanofi se vyjadřoval také k otázkám ryze ekonomické a finanční povahy. Na dotaz, zda by podnik mohl uskutečnit nějaké nové akvizice, ale Viehbacher přímo neodpověděl. "Strávil jsem 20 procent času tím, že jsem 'nakupoval' a poohlížel se po konkrétních akvizicích. Jsem opatrný s transakcemi, které jsou moc velké nebo moc komplexní," řekl.

Sanofi by podle Viehbachera mohla mít zájem o potravinářský sektor a trh výživy, k tomu ale dodal, že by bylo riskantní kupovat firmu z potravinářského sektoru. Sanofi je farmaceutickým podnikem a mimo jiné vlastní českou společnost Zentiva.

I když řada analytiků je přesvědčena, že Sanofi budou až do roku 2013 klesat tržby, Viehbacher věří, že v roce 2013 by firma mohla mít stejné tržby jako v roce 2008. Za očekávaným poklesem tržeb je fakt, že firmě končí platnost několika patentů, takže se na trhu objeví levnější kopie jejích léků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK