Stavební firmy zhoršují výhled na roky 2010-2011

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Stavební firmy zhoršují výhled na vývoj odvětví v letech 2010-2011, očekávají pokles o dvě procenta. Pro letošní rok jsou ale nyní naopak optimističtější než na začátku druhého čtvrtletí. Tehdy odhadovaly v průměru celoroční pokles oboru o 11 procent, aktuálně o osm procent. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků nejnovějšího průzkumu projektu CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG a Ipsos Tambor.

Pesimističtější zůstávají velké stavební společnosti, které nadále v průměru odhadují letošní celoroční pokles odvětví o 11 procent.

Při výhledu do období 2010-2011 podniky předpokládají pokračující pokles českého stavebnictví o dvě procenta. V červenci firmy ještě uváděly pro toto období očekávaný pokles o jedno procento. Předpovědi z dubna 2009 počítaly dokonce s růstem o tři procenta. "Tento trend a zhoršující se výhled vychází z toho, že stavební firmy očekávají pomalejší a dlouhodobější zotavování celého odvětví, než předpokládaly dříve," uvedli výzkumníci.

Všechny dotázané stavební firmy uvádějí, že jsou omezeny ve svém růstu. Největším problémem je pro ně stále nedostatečná poptávka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK