ČMKOS: Janotův balíček je přijatelný kompromis

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Současná podoba takzvaného Janotova úsporného balíčku je podle Českomoravské konfederace odborových svazů přijatelným kompromisem. Novinářům to dnes ráno řekl předseda konfederace Milan Štěch po jednání rozšířeného předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody. Odboráři však podle něj mají stále výhrady vůči návrhu na snížení platů ve státní sféře o čtyři procenta, snížení podpory při narození dítěte a omezení podpory rodin s dětmi obecně.

"Došlo k pozitivnímu vývoji za těch zhruba čtyř pěti týdnů, co se ten balíček rodí. Výsledek je nyní jiný. Zejména po jednání na veletrhu v Brně došlo k posunu. Ten balíček je teď poměrně vyvážený," řekl Štěch.

Na výdajové straně však má ČMKOS výhrady. Snížení platů státních zaměstnanců by podle Štěcha mělo dopad na podnikatelskou sféru a částečně by tak podlomilo poptávku a spotřebu.

Odbory chtějí také důslednější dozor nad státními zakázkami, zejména v oblasti infrastruktury. "V této oblasti bují šedá ekonomika," řekl Štěch.

Postavení důchodců v České republice považuje Štěch za nedobrou. "Na druhou stranu inflace letos ani příští rok pravděpodobně nebude vysoká," uvedl a dodal, že se chce blíže podívat na situace důchodců, které postihne deregulace nájemného.

Zástupci politických stran ještě v pátek vůči Janotovu návrhu úspor vyjádřili výhrady. Sociálním demokratům se nelíbí devět z celkových 26 navrhovaných bodů. Postrádají návrh na zvýšení důchodů, nesouhlasí se zvýšením spotřební daně na pohonné hmoty, zvýšení dolní sazby DPH na deset procent i zdvojnásobení daně z nemovitostí. Na straně výdajů nesouhlasí se škrty namířenými proti rodinám s dětmi, například se snížením porodného.

Žádnou radost ze seznamu návrhů nemá ani ODS. Nelíbí se jí poměr opatření na redukci výdajů a zvýšení daní, je prý nevyvážený. Na daních by se totiž mělo vybrat o 50 miliard korun navíc, výdaje se ale budou škrtat jen o 25 miliard. Občanským demokratů se nelíbí ani zavedení další sazby daně z příjmů fyzických osob.

KDU-ČSL je nespokojena například s krácení rodičovského příspěvku a porodného, chce větší zdanění hazardních her a loterií. Zcela spokojeni nejsou ani představitelé TOP 09. Zeleným se zase nelíbí krácení peněz na platy učitelů i omezování rodičovského příspěvku, úspory chce hledat v provozu státní správy, chce o pět procent krátit rozpočty sněmovny, Senátu a Kanceláře prezidenta republiky.

O úsporných opatřeních by v úterý nebo ve středu měli ještě jednat předsedové politických stran, ve čtvrtek pak Poslanecká sněmovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK