Koruna dopoledne výrazně zpevnila vůči dolaru na 17,02 Kč/USD

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Česká měna dopoledne výrazně zpevnila vůči dolaru, mírné posilovala i vůči euru. Kolem 10:00 si koruna v porovnání s pondělním závěrem polepšila o 17 haléřů na 17,02 Kč/USD, vůči euru zpevnila na 25,15 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Dolar si užil krátký růst a znovu čelí zvýšeným výprodejům. Proti euru slábne na 1,4790 USD/EUR spolu s tím, jak se obnovuje chuť investorů na riziková aktiva," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle něj se koruna ráno zkusila přiblížit k úrovni 25,00 za euro, kde však narazila. Růst akcií v Evropě a padající dolar prý zatím přináší středoevropským měnám minimální změnu, ačkoli tento vývoj by pro ně mohl být během dne pozitivní.

Vlk poznamenal, že v Česku je nyní hlavním tématem vládní balíček legislativních reforem, který má příští rok snížit deficit státního rozpočtu. Schválení balíčku je podle Vlka velmi nejisté, záleží na podpoře ČSSD. "Odmítnutí navrhovaných opatření by mohlo mít na korunu negativní vliv. Česká měna sice toto téma zatím ignorovala, ale veřejné finance jsou jasným rizikem pro rating, na což také upozornila agentura Fitch," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK