Fischer odložil jednání s dopravními odbory na úterý 29. září

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Premiér Jan Fischer se sejde se zástupci dopravních odborů až v úterý 29. září, původně s nimi měl jednat tuto středu. Důvodem odkladu mají být vrcholící jednání o návrhu státního rozpočtu pro příští rok, řekl dnes ČTK mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Odboráři hrozí, že v říjnu zorganizují rozsáhlou stávkou ve veřejné dopravě. Vadí jim zejména absence zákona o veřejné dopravě, který ministerstvo dopravy slibuje již několik let. Odmítavě se odboráři stavějí také k chystanému otevření trhu v osobní železniční dopravě nebo převádění některých činností v pražské městské hromadné dopravě na externí firmy. Právě železnici a pražskou dopravu by stávka zasáhla zřejmě nejvíce.

"K aktivní účasti na této stávce vyzveme i všechny ostatní odborové subjekty," píše se v otevřeném dopise premiérovi z konce srpna. Pod výzvou je podepsáno devět organizací, některé další se však k výzvě nepřidaly. Svůj podpis nepřipojili například zástupci největší železniční odborové organizace, kterou je Odborové sdružení železničářů.

Odboráři původně stanovili jako nejzazší termín pro schůzku s premiérem 10. září. Vzhledem k premiérově zaneprázdněnosti nakonec souhlasili s posunutím o dva týdny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK