Benzina: Nafta bude letos tvořit zhruba 60 procent prodejů

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Zhruba tři pětiny prodejů v síti čerpacích stanic Benzina bude letos tvořit nafta, před třemi lety byl přitom poměr prodejů nafty a benzinu 50 na 50. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel pro jakost Benziny Václav Loula. Od roku 2000 narostly objemy prodejů nafty o 67 procent, a to hlavně díky ekonomickému růstu.

"Hrubý domácí produkt ovlivňuje spotřebu nafty až z 80 procent. První projev krize jsme zaznamenali v roce 2008, kdy klesla spotřeba nafty o jedno procento," řekl Loula. Za letošní první pololetí se snížily prodeje nafty o čtyři procenta, u benzinu pak o tři procenta.

Podíl osobních a užitkových vozidel s dieselovými motory se podle Louly blíží v Česku úrovni, na které je v zemích západní Evropy. Stále však zaostává za státy, jako jsou Itálie, Francie nebo Švýcarsko, kde podíl dieselových vozidel dosahuje 50 až 70 procent.

Vzhledem k vazbě spotřeby nafty na ekonomický růst nepředpokládá jednatel Benziny Martin Durčák výrazné zdražení nafty v příštím roce.

Poptávka po benzinu podle Louly klesá od roku 2004, kdy Česko vstoupilo do Evropské unie. Spotřeba benzinu za toto období klesla o téměř čtyři procenta.

Podíl nízkooktanových benzinových paliv, Specialu a Normalu, klesl z osmi procent v roce 2005 na zhruba 1,5 procenta. "Special má odzvoněno a v příštím roce pravděpodobně skončí u většiny čerpacích stanic, i u nás v Benzině," řekl Loula. V současnosti je ještě k dostání u dvou třetin čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK