Výrobce technických tkanin Kordárna je ode dneška na prodej

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. září (ČTK) - Společnost Kordárna, přední evropský výrobce technických tkanin pro gumárenský průmysl, je od dnešního dne na prodej. Firma z Velké nad Veličkou na Hodonínsku je od dubna v insolvenčním řízení, celková suma přihlášených pohledávek dosahuje 5,7 miliardy Kč. Jméno nového majitele vzejde z výběrového řízení, mělo by být známo na přelomu listopadu a prosince, řekl dnes mediální zástupce firmy Karel Samec.

Kordárna je podle vedení firmy jedním z prvních případů, ve kterém věřitelé a soud využili nového insolvenčního zákona z roku 2008, který umožňuje úpadek řešit kromě konkurzu také reorganizací. Výtěžnost je v tomto případě několikanásobně vyšší.

Na prodej je část podniku Kordárna provozující stěžejní podnikatelskou činnost, tedy všechna zařízení a stroje, továrna a zázemí včetně certifikací a smluv se zákazníky a dodavateli materiálů. Součástí podniku budou i 100procentní majetkové účasti v servisních dceřiných společnostech Kordservice a Technické a úklidové služby a 47procentní účast ve slovenském Texiplastu. Jde o společnosti, jejichž činnost přímo souvisí či navazuje na produkci Kordárny.

"Tento podnik nebude zatížen dluhy z minulosti a bude disponovat potřebným provozním kapitálem, což umožní zachování výroby," řekl ČTK Petr Smutný z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, která s Kordárnou spolupracuje. Podle něj má o podnik zájem více než desítka oborových i finančních investorů z celého světa.

Vstup nového majitele je součástí finálního reorganizačního plánu, který budou schvalovat věřitelé. V čele jejich výboru jsou zástupci České spořitelny, E.ON Energie a ČSAD Hodonín.

Kordárna v roce 2007 vykázala zisk 186 milionů Kč při tržbách 3,2 miliardy Kč. Loni dosáhla obratu 2,76 miliardy korun a zaměstnávala 538 lidí, meziročně zhruba o 110 méně. Letos do začátku reorganizace sníží stavy na asi 400 zaměstnanců.

Firma vyrábí úplný sortiment kordových tkanin běžně používaných v gumárenském průmyslu. Mezi zákazníky patří špičkoví evropští a světoví výrobci pneumatik. Kordárna je klíčovým podnikem skupiny KORD, do níž patří také další obchodní a obslužné firmy, z nichž některé jsou také v insolvenci. Celá skupina zaměstnává kolem 1000 lidí, z toho asi 700 v Česku, 240 na Slovensku a asi 55 v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK