Zaměstnanci Opelu demonstrovali za zachování pracovních míst

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Antverpy 23. září (ČTK) - Zaměstnanci německé automobilky Opel dnes demonstrovali před její továrnou v belgických Antverpách za zachování pracovních míst. Informovala o tom agentura DPA. Na protest dorazili kromě pracovníků antverpské továrny rovněž jejich kolegové z Německa.

V Opelu by podle plánů kanadské společnosti Magna, která se nedávno dohodla na jeho převzetí, mělo zaniknout téměř 11.000 pracovních míst. Hovoří se přitom mimo jiné o uzavření antverpského závodu, jenž zaměstnává kolem 2600 lidí.

Americká automobilka General Motors tento měsíc oznámila, že prodá svou divizi Opel společnosti Magna a největší ruské bance Sberbank. Magna a Sberbank získají v Opelu 55procentní podíl. Desetiprocentní podíl budou vlastnit zaměstnanci podniku a zbývajících 35 procent zůstane GM.

Podle šéfa GM Fritze Hendersona je rozhodnutí o uzavření antverpského závodu stále otevřené. "Nový Opel bude muset uzavřít minimálně jeden závod," řekl Henderson v rozhovoru pro německý časopis auto motor und sport. "Antverpy jsou jednou z možností, ještě ale nepadlo žádné konečné rozhodnutí," dodal.

Belgie krátce po ohlášení prodeje Opelu oznámila, že bude po Evropské unii požadovat, aby začala vyšetřovat okolnosti celé transakce. Belgická vláda vyslovila podezření, že Berlín si v dohodě o prodeji Opelu vymínil ochranu německých závodů automobilky na úkor továren v jiných zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK