Značka slavné české bižuterie Jablonex je na prodej

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 24. září (ČTK) - Slavná Značka Jablonex spolu s dalšími světově známými značkami české bižuterie je na prodej. Společnost Jablonex Group je chce prodat do konce roku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MFD). Společnost na internetu nezveřejnila, kolik by za značku chtěla, lidé pohybující se kolem bižuterie cenu odhadují v desítkách milionů korun, píše deník.

"Ozvali se nám zájemci z Česka i ze zahraničí. Nyní akcionáři rozhodnou, podle jakých kritérií vyberu vítěze," řekl deníku místopředseda dozorčí rady Jablonex Group Čestmír Drobník.

"Pokusíme se značku získat, protože chceme, aby zůstala v Česku, řekla MfD Zuzana Slámová z jablonecké společnosti C&B beads. Podle ní je důležité zachovat v Jablonci tradici výroby bižuterie. "Pokud by známku Jablonex získal někdo z Asie, prodával by pod ní své zboží a čeští producenti by měli smůlu," dodala.

Zájemci mohou koupit i známky Bijoux de Boheme, která je slavná hlavně ve Francii, či třeba Amorie, jež vyrábí hlavně netradiční bižuterii.

Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Vznikl v roce 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V době svého vzniku zaměstnával téměř 3900 pracovníků, na podzim by mělo v podniku zůstat jen kolem 1000 lidí.

Loni se vlastníci rozhodli podnik prodat, protože se nemohli shodnout na tom, jak ho vést v boji s levnou asijskou konkurencí. Nakonec většinu aktivit ukončili. V provozu zůstaly jen závody bývalé Ornely v Desné a v Zásadě, které na konci roku převezme sklářská společnost Preciosa, a Česká Mincovna v Jablonci, která je také na prodej. Ostatní zaměstnanci dostali výpověď a areály jsou na prodej za 416 milionů korun.

Podle MfD jsou nyní na prodej i zásoby, zahraniční pobočky, showroomy či vzorky bižuterie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK