Koruna dopoledne mírně zpevnila k euru, k dolaru stagnovala

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně zpevnila vůči euru, k dolaru stagnovala na úrovni středečního závěru. Krátce po 10:00 si koruna v porovnání se středečním závěrem polepšila o dva haléře na 25,18 Kč/EUR, vůči dolaru stála na 17,08 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Vzhledem k poklesu akcií napříč trhy dnes koruna nemá choutky posilovat. Nepřicházejí ale ani výraznější ztráty," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dnešní jednání České národní banky by mělo vyznít neutrálně. Změna sazeb se nečeká a následný komentář čekáme vyvážený, dodal.

Poslanci budou jednat o změnách v rozpočtu na příští rok. Podle Vlka by trh neměl být tak citlivý na změny ve struktuře opatření. Tato událost se tak nakonec může obejít bez reakce koruny, pokud v Poslanecké sněmovně opět nedojde ke zvratu na poslední chvíli. V rámci širšího regionu je rizikem hlasování o nedůvěře vládě v Rumunsku. Její případný pád by však neměl korunu zasáhnout, míní Vlk.

Americký dolar krátce po 10:00 mírně posílil na 1,4746 USD/EUR. Americká centrální banka (Fed) poslala akcie dolů, zato dolaru přinesla další mírné zisky, uvedl Vlk. "První reakce sice byla jiná, ale nakonec se projevila váha informace, že Fed bude zvolna ustupovat ze současné stimulační politiky. Informace o ústupu musí být dávkována po kapkách, aby sílící optimismus o ekonomice příliš netrpěl," poznamenal Vlk. To hovoří spíše ve prospěch pokračující stabilizace obchodování s dolarem proti euru než pro prudkou korekci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK