Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli údajům o trhu s bydlením

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily kvůli nepříznivým údajům o trhu s bydlením ve Spojených státech a obavám investorů, že úřady začínají možná příliš brzy omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,42 procenta na 9707,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,95 procenta na 1050,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,12 procenta na 2107,61 bodu, napsala agentura Reuters.

Americká centrální banka (Fed), Evropská centrální banka, britská Bank of England a Švýcarská národní banka ve čtvrtek v krátkém společném prohlášení uvedly, že začnou od října omezovat programy rozsáhlých injekcí peněz do bankovních systémů, které od léta 2007 zmírňovaly tlaky na trzích vyvolávané hlubokou finanční krizí.

Americké Národní sdružení realitních kanceláří (NAR) navíc oznámilo, že prodej starších domů ve Spojených státech se v srpnu proti červenci překvapivě snížil o 2,7 procenta po předchozích čtyřech meziměsíčních nárůstech za sebou. "Údaje o trhu s bydlením pravděpodobně přilily olej do ohně," uvedl analytik John Kosa ze společnosti Asbury Research.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru, protože opatření centrálních bank přiměla investory prodávat rizikovější aktiva a nakupovat americkou měnu, která je považována za bezpečné útočiště. V závěru newyorského obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,5 procenta na 1,4650 USD poté, co se ve středu vyšplhalo až na roční maximum 1,4842 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK