Koruna dopoledne mírně posílila k euru, k dolaru ztratila

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne mírně posílila vůči euru, k dolaru naopak ztratila. Krátce po 10:15 byla koruna k euru ve srovnání se čtvrtečním závěrem o čtyři haléře silnější na 25,20 Kč/EUR. Vůči dolaru naopak čtyři haléře ztratila na 17,20 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka se koruna nadále řídí děním ve světě, odkud přicházejí spíše negativní signály. "Po poklesu v USA i Asii se evropské akciové trhy nacházejí mírně v záporu. Tento vývoj přináší lehké ztráty maďarskému forintu a polskému zlotému, avšak koruna své pozice drží a projevuje větší stabilitu než okolní měny," dodal.

Trh podle Vlka stále čeká na rozhodnutí Poslanecké sněmovny o rozpočtovém balíku. "Stále nevidíme, že by to korunu nějak zvlášť zajímalo. V případě špatných zpráv, tedy schválení příliš vysokého schodku anebo demise vlády, by se ale mohla negativní reakce měny dostavit," míní Vlk.

Dolaru se podle Vlka nyní daří, a to už od chvíle, kdy po jednání americké centrální banky Fed narostla nedůvěra v riziková aktiva. "Jeho kurz k euru se dnes pohybuje na 1,4675 USD/EUR, za což vděčí i špatným zprávám z realitního trhu v USA," doplnil Vlk. Americké Národní sdružení realitních kanceláří (NAR) ve čtvrtek oznámilo, že prodej starších domů ve Spojených státech se v srpnu proti červenci snížil o 2,7 procenta po předchozích čtyřech meziměsíčních nárůstech za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK