Koruna v závěru týdne posílila vůči euru, k dolaru stagnovala

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Česká měna v závěru týdne mírně zpevnila vůči euru, k dolaru stagnovala na úrovni čtvrtečního závěru. Kolem 17:00 si koruna vůči euru polepšila na 25,20 Kč/EUR, k dolaru se obchodovala na 17,16 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Obchodování s korunou bylo dnes neskutečně nudné. Kurz po celý den plíživě posiloval. Pohyb byl tak malý, že z většího nadhledu můžeme mluvit i o stagnaci," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Poslanci dnes schválili vládní protikrizový balíček s některými úpravami. Rozpočet v příštím roce by tak měl skončit s deficitem na úrovni 5,2 procenta hrubého domácího produktu, což je podle Pikory jediné, co investory zajímá. "Nyní jsme v kategorii těch dlužníků, jichž se investoři ještě nemusí bát, ale už je musí více sledovat," poznamenal Pikora s tím, že státní rozpočet byl trhy naprosto ignorován.

Také podle Jana Vejmělka z Komerční banky koruna na výsledek jednání Poslanecké sněmovny nereagovala a stále se držela vůči euru na relativně silných úrovních. Po celý den se kurz za poklidného obchodování držel v úzkém pásmu mezi 25,16 Kč/EUR až 25,22 Kč/EUR.

Americký dolar kolem 17:00 posílil na 1,4690 USD/EUR. Podle Pikory finanční trhy dnes stejně jako ve čtvrtek sledovaly jednání skupiny G20. Ve čtvrtek večer a dnes v noci dolar posiloval po prohlášení předních centrálních bank světa, že budou společně omezovat masivní injekce americké měny, dodal Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK