G20 chce odstranit nerovnováhu a dále podporovat ekonomiku

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pittsburgh (USA) 25. září (zpravodaj ČTK) - Nejvyspělejší ekonomiky světa sdružené ve skupině G20 se na závěr dvoudenního summitu v americkém Pittsburghu dohodly, že budou usilovat o odstranění nerovnováh ve světovém hospodářství. Hodlají rovněž dále podporovat své ekonomiky zasažené hospodářskou krizí, uvedla agentura AP s odkazem na závěrečné komuniké schůzky.

Členové skupiny se podle něj budou snažit odstranit nerovnováhy v obchodě a rozpočtové deficity. Opatření navrhl před summitem americký prezident Barack Obama jako kroky k vytvoření udržitelného rozvoje světového hospodářství, které zamezí opakování tak hlubokých krizí, jako je ta nynější. Státy také znovu zopakovaly, že se neuchýlí k protekcionismu.

O nerovnováze v obchodě se mluví zejména v souvislosti s Čínou, která díky levné pracovní síle v posledních letech na světové trhy chrlí levné zboží, a dosahuje tak výrazných obchodních přebytků. Vysoké rozpočtové deficity naopak zatěžují zejména Spojené státy. Problém ale představují pro řadu dalších zemí, které v posledním roce napumpovaly do svých ekonomik obří částky.

Na odstraňování nerovnováh budou státy dohlížet vzájemně. Podle agentury AP by ale takový dohled mohl být bezzubý, protože dohoda skupiny G20 neobsahuje žádné sankce.

Pokračovat také budou stimuly pro světové hospodářství, které v posledním roce kvůli krizi sužuje zejména nedostatek likvidity a poptávky. "V krátkodobém výhledu musíme pokračovat v uplatňování našich podpůrných programů pro ekonomickou aktivitu, dokud nebude jasné, že oživení je pevné," stojí v návrhu komuniké.

Byť je celosvětová ekonomika po otřesech z uplynulých měsíců zřejmě stabilizovaná, politici účastnící se summitu se snažili potlačovat optimismus. "Základy ekonomické obnovy ještě nejsou pevné, stále přetrvává mnoho nejistot. Plné ekonomické oživení bude pomalé a složité," stojí v návrhu komuniké.

Podle agentury Reuters se státy na summitu dohodly také na citlivé otázce omezení odměn pro bankéře. Řada politiků je považuje za příčinu rizikového chování bank, což prý byla jedna z příčin krize.

Skupina rozvinutých a rozvojových zemí G20 dnes také zřejmě převratně přizná větší rozhodovací pravomoci asijským zemím, jejichž vliv na mezinárodní politické i ekonomické scéně se v poslední době rychle zvyšuje. Změny ve prospěch Asie ale asi budou na úkor Evropy.

Skupina G20 se letos sešla již potřetí. Po nynějším summitu je zřetelné, že bude hlavním fórem pro řešení globálních světových otázek. Na rozdíl od skupiny nejbohatších zemí světa a Ruska G8, v ní totiž je slyšet hlas rozvojových zemí, jako jsou Brazílie, Čína či Indie.

Skupina, jež vznikla v roce 1999 a která sdružuje Evropskou unii a dalších 19 zemí světa, představuje zhruba 90 procent výkonu světového hospodářství. Její význam skupiny posledním roce kvůli globální krizi výrazně vzrostl. Na současném summitu tak byly velmi silně slyšet hlasy, že se G20 stává rozhodujícím tělesem v mezinárodní ekonomice na úkor skupiny nejbohatších zemí světa a Ruska G8.

Oba dny summitu provázely protesty v ulicích Pittsburghu. Zatímco ve čtvrtek jeden nepovolený protest proti kapitalismu přerostl v potyčky demonstrantů s policií, dnes ve městě pokojně demonstrovalo několik tisíc lidí, kteří nesouhlasí s cíli skupiny G20. Protesty si vyžádaly zhruba 80 zatčených a několik zraněných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK