Polovina okresních měst zvýší příští rok nájmy na maximum

28.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. září (ČTK) - Zhruba polovina bývalých okresních měst od příštího roku zvýší regulované nájemné na maximální možnou úroveň, zjistila ČTK. Lidem v městských bytech se tak nájmy zvednou o desítky procent. Některé radnice mírní zdražení tím, že nárůst umožněný ministerstvem pro místní rozvoj rozkládají do několika let, jiné poskytují úlevy sociálně slabým občanům nebo nabízejí na výměnu menší byty. Zdražení se s odkazem na hospodářskou krizi vyhnou hlavně obyvatelé městských bytů v Praze a Brně.

Radnice musejí obyvatele městských bytů informovat o zvýšení nájmu tři měsíce předem, aby se lidé mohli případně bránit u soudu. Regulované nájemné se v současnosti týká přibližně 750.000 domácností. Jeho výše vychází z koeficientu, který stanovilo ministerstvo pro místní rozvoj. Při výpočtu se například zohledňují místní ceny nemovitostí a velikost města, tedy počet obyvatel.

Až o více než polovinu může příští rok nájemné stoupnout v některých menších městech a obcích, kde regulace nájemného končí. Naopak v krajských městech může být procentní nárůst nižší, protože nájemné je v nich vyšší a jeho regulace potrvá do roku 2012.

Maximální možné zdražení postihne například nájemníky v Břeclavi, od ledna zaplatí o 57 procent víc. Radní se tak rozhodli, protože příští rok mohou deregulovat naposledy a není jasné, kdy zákon ceny opět uvolní. Byty navíc město předtím nabídlo ke koupi. "Ti, kdo nabídky nevyužili, byli informováni, že budou platit nejvyšší možné navýšení (nájemného)," řekl ČTK tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla. O 92 procent na 46,43 koruny za metr čtvereční se zvednou nájmy lidem v bytech nejnižší čtvrté kategorie v Náchodě.

Nejvyšší povolený nárůst využijí také všechna okresní města v Plzeňském kraji s výjimkou Tachova. Radnice stejně jako v jiných regionech slibují, že vybrané peníze vloží do údržby a oprav domů. "Dáme větší obnos do modernizací a oprav bytů, na něž si nechceme brát úvěry," řekl například starosta Rokycan Jan Baloun.

Některé radnice růst nájemného na maximální míru rozkládají do několika let, aby ušetřily obyvatele městských bytů skokového nárůstu výdajů. Například v Jičíně zdraží městské bydlení standardní kvality od Nového roku o 28 procent na 43 korun za metr čtvereční, maximální možnou výši 51,59 koruny mají ale nájemníci platit až od ledna 2011. "Kvůli krizi a očekávanému poklesu příjmů obyvatel v příštím roce město nárůst nájmů rozložilo do dvou let," řekl ČTK místostarosta Ladislav Brykner.

V Blansku plánují využít slevy. Radní tam sice schválili deregulaci na 56 korun za metr čtvereční měsíčně, zároveň ale pro příští rok stanovili sedmnáctikorunové zvýhodnění. Fakticky se tak cena zvýší z 30 na 39 korun. "Předpoklad je, že v dalších třech letech se cena postupně na 56 korun zvýší, a to tak, že výše slevy by postupně klesala," vysvětlil místostarosta Lubomír Toufar.

Podobný systém slev přichystala i řada radnic v Moravskoslezském kraji, té novojičínské ovšem nájemníci městských bytů zaplatí nejvyšší sazby hned v příštím roce. "Nepřistoupili jsme na slevy, jak to učinili radní s tisícovkami městských bytů. Mnoho seniorů v Novém Jičíně platí tržní nájemné a nikdo se jich neptá, kde na to vezmou. Proto nechceme nikoho na úkor druhých zvýhodňovat," uvedl novojičínský starosta Ivan Týle.

Cenami tržního nájemného, které jsou třeba ve Středočeském kraji i několikanásobně vyšší než u regulovaných bytů, odůvodňovaly zdražení na maximální možnou mez i jiné radnice. Některé z nich ovšem připravily řešení pro lidi, kteří by se kvůli vyšším výdajům za bydlení dostali do finančních problémů. Například v Havlíčkově Brodě tak mohou takoví nájemníci požádat město o výměnu bytu za menší.

Byty s nižší výměrou nabízejí lidem, kteří nezvládají platit své nájmy, také městské části Praha 3 a 10. Nájemné v jejich bytech sice nevzroste tak výrazně, jako v okresních městech, ale cena za metr čtvereční je zde značně vyšší. Například v Praze 3 stoupne v bytě první kategorie o téměř 15 procent na 95,5 koruny. I proto radnice obou městských částí kromě možnosti vyměnit byt přichystaly zvláštní fond. Peníze z něj mají dostávat lidé, kteří se i přes státní pomoc ocitnou kvůli vysokému nájemnému ve finanční tísni. Radnice do fondu dají polovinu peněz, které díky zvýšenému nájemnému vyberou.

Nájemné se od ledna nebude zvyšovat například v Mladé Boleslavi nebo v Příbrami. Tam radní deregulaci neschválili kvůli hospodářské krizi. Zdražení nepostihne ani nájemníky městských bytů v Kladně, kde regulované nájemné vzrostlo už letos v květnu. "Rada města před květnovým zvýšením nájemného deklarovala, že dále zvyšovat nájemné nebude," uvedl mluvčí kladenského magistrátu Libor Kasík. Větší výdaje za bydlení nečekají ani městské nájemce v Karlových Varech, město se ale hodlá většiny bytů zbavit, nájemníci si je musejí odkoupit.

Růst regulovaných nájmů nečeká ani byty v řadě městských částí Brna a metropole. "Dohodli jsme se, že letos zvyšovat ceny nebudeme, od ledna tak zůstane současná cena. Pokud jde o příští rok, tam o tom budeme teprve jednat," řekl ČTK například starosta největší brněnské městské části Brno-střed Libor Šťástka. V hlavním městě ke zdražení nepřistoupily třeba Praha 4, 7, 8, 11 nebo 13. Většinou argumentují hospodářskou krizí, během které nechtějí ještě více zatěžovat peněženky obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK