HN: Stát chce víc času na rozhodnutí o prodeji ČSA

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Ministerstvo financí chce podle Hospodářských novin odložit konečný verdikt o tom, zda přijme nabídku na privatizaci ČSA. Navrhneme vládě, aby se termín posunul až do 20. října, řekl listu Tomáš Uvíra, vrchní ředitel odboru ministerstva, který má privatizace na starost.

Termín pro podání nabídky zůstává 30. září, na základě nabídnuté ceny měla vláda původně rozhodovat o případném prodeji firmy do týdne od otevření nabídky, tedy do 7. října.

Důvodem delšího vyhodnocení je podle Uvíry nejen získat víc času na posouzení nabídky, ale také na přípravu vlastního plánu na restrukturalizaci aerolinií. Ministerstvo chce nejprve posoudit, co s ČSA může dělat stát sám a zda je cena nabízená konsorciem Unimex - Travel Service, které je jediným zbylým účastníkem v privatizaci Českých aerolinií, dostatečná, či nikoliv.

"Podávám ministrovi návrh, abychom náš materiál předložili vládě až 20. října. To nám umožní lépe posoudit jak privatizační nabídku, tak propracovat plány pomoci ČSA v případě, že nabídka nebude výhodná a aerolinky se neprodají," řekl HN Uvíra.

Podle něj trvá posuzování nabídek obvykle tři čtyři týdny. "Nic neobvyklého to tedy není. Pokud vláda bude chtít, abychom hodnocení nabídky a doporučení dali kdykoliv dříve, uděláme to. Ale lepší je, když na posouzení všech variant záchrany ČSA bude víc času," konstatoval.

V současné době jsou ve hře tři základní plány, jak ČSA pomoci: Jednak restrukturalizace, schválená bývalou dozorčí radou a vedením ČSA, podle níž už probíhá propouštění zaměstnanců aerolinek. Dále návrh chystaný novým šéfem dozorčí rady ČSA Václavem Novákem, který chce představit na jednání rady 7. října. Uvíra, jenž je i členem dozorčí rady aerolinek, přitom připustil i nepřímou pomoc státu. "Zvažujeme všechny varianty, včetně spojení s Letištěm Praha, nebo kapitalizaci půjčky, kterou Českým aeroliniím poskytla státní společnost Osinek," řekl HN. A konečně plán, posuzující i případný prodej ČSA Unimexu, chystaný ministerstvem financí na 20. října, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK