Akcie v USA vzrostly o více než procento díky akvizicím

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. září (ČTK) - Americké akcie v pondělí vzrostly o více než procento díky chystaným akvizicím firem Abbott a Xerox. Pro investory je to známka důvěry v ekonomiku. Index Dow Jones si připsal nejvyšší zisk za měsíc a smazal většinu z předchozí třídenní ztráty.

Dow Jones posílil o 124,17 bodu na 9789,36 bodu, tedy o 1,3 procenta. Index Nasdaq stoupl o 1,9 procenta na 2130,74 bodu se ziskem 39,82 bodu. Na čtyři rostoucí tituly na celé burze NYSE jeden klesl.

Dow Jones přitom za minulý týden ztratil 155 bodů po nepříznivých zprávách o prodeji domů a ze zpracovatelského průmyslu. Nyní je zhruba 200 bodů od psychologicky významné hranice 10.000 bodů, pod níž klesl loni v říjnu a od té doby se nad ni nevrátil.

Díky ohlášeným akvizicím Abbott Laboratories a Xerox šly nahoru akcie farmaceutických koncernů a technologických společností. Belgická skupina Solvay prodala svou farmaceutickou část skupině Abbott a Xerox koupí firmu Affiliated Computer Services. Rozšíří si tak aktivity o správu dat a technologické služby.

Dolar klesl během pondělí vůči jenu nejníže od ledna poté, co japonský ministr financí Hirohisa Fudžii řekl, že nynější pohyb devizových kurzů není abnormální. Podpořil tak spekulace, že japonská vláda pravděpodobně nebude na devizovém trhu zasahovat. Jen pak o zisky přišel, když ministr poté uvedl, že trh jeho slova interpretoval špatně, napsala agentura AP.

V závěru newyorského obchodování se dolar obchodoval za 89,67 JPY v těsné blízkosti předchozího závěru. Během dne ale klesl až na 88,22 JPY. Kurz eura za pondělí oslabil o 0,6 procenta na 1,4601 USD, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK