Japonské akcie posílily díky exportérům

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. září (ČTK) - Japonské akcie dnes stouply díky exportérům, kteří těžili z oslabení japonského jenu. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 0,9 procenta na 10.100,20 bodu. V pondělí se přitom propadl o 2,5 procenta na nejnižší závěrečnou hodnotu od 24. července.

"Pohyby dolaru vůči jenu se trochu uklidnily, což (akciovému) trhu pomáhá. Investoři však stále více zaujímají vyčkávací postoj, protože vývoj na devizovém trhu zůstává nestabilní," uvedl analytik Fumijuki Nakaniši ze společnosti SMBC Friend Securities. "Oživení je také pravděpodobně omezené kvůli rostoucím obavám z deflace," dodal.

Japonská vláda dnes oznámila, že klíčový index spotřebitelských cen v Japonsku, jenž nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin, se v srpnu meziročně snížil o rekordních 2,4 procenta. Index tak klesl již šestý měsíc za sebou. "Deflace není pro akciový trh dobrá, protože tlačí dolů firemní zisky," upozornil Nakaniši.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči jenu poté, co japonský ministr financí Hirohiso Fudžii připustil možnost intervence v případě mimořádných kurzových výkyvů. Ministr se tak podle agentury Reuters snažil zmírnit dopad svého předchozího prohlášení, že je spokojen se silným kurzem jenu.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,4 procenta na 89,97 JPY. V pondělí se přitom propadl až na osmiměsíční minimum 88,23 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4645 USD a vůči jenu o 0,5 procenta na 131,68 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK