Sněmovna podpořila návrh na elektronické žádosti o vracení DPH

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Novela mimo jiné počítá s tím, že o vrácení daně z přidané hodnoty bude možné žádat pouze elektronicky prostřednictvím internetového portálu ministerstva financí. Nastavuje také pravidla zamezující daňovým únikům a krácení daně. Stanovuje také lhůty, v kterých budou muset finanční úřady rozhodnout ohledně vrácení daně.

Nyní se novelou bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Úřad bude mít čtyřměsíční lhůtu na to, aby si při žádosti o vrácení daně vyžádal dodatečné informace. Podnikatelé a firmy budou mít měsíc na to, aby je úřadu poskytli.

Hlavním cílem novely je převzít do českého zákona ustanovení evropských směrnic týkajících se DPH. Pokud by ČR nepřijala novelu včas, hrozil by jí za to postih od Evropské komise. Ministr financí Eduard Janota dnes varoval, že nepřijetí zákona by kromě potíží s Bruselem znamenalo potíže v praxi; některé služby by se podle něj nezdaňovaly vůbec, jiné by se naopak zdaňovaly dvakrát.

Novela také zavádí pravidlo, kdy se ve vybraných případech bude jako základ pro výpočet DPH používat cena obvyklá. To má zabránit jejímu krácení v neprospěch státu.

Ministerstvo financí ujišťuje, že novela nebude mít významnější dopad na státní rozpočet ani na plátce daní. Nárůst obou sazeb o jeden bod schválila sněmovna minulý týden ve vládním protischodkovém balíčku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK