Slovensko odhaduje výběr daní na příští rok na 8,66 miliardy eur

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. září (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí očekává, že příští rok vybere na daních 8,66 miliardy eur (asi 218,06 miliardy Kč). Suma daňových příjmů tak ve srovnání s nejnovějším odhadem výběru na rok 2009 vzroste o 460 milionů eur (asi 11,58 miliardy Kč). Proti plánu na letošní rok ale výběr daní klesne asi o 12 procent. Vyplývá to z prognózy daňových příjmů veřejné správy, kterou dnes zveřejnil Institut finanční politiky (IFP) při ministerstvu financí.

Nový odhad ministerstva počítá s tím, že stát letos získá z daní 8,2 miliardy eur (asi 206,48 miliardy Kč), zatímco původní plán počítal s částkou 9,89 miliardy eur (asi 249,03 miliardy Kč). Výběr daní letos negativně zasáhne hospodářská krize, kvůli které řada firem přišla o část zakázek a ohlásila hromadné propouštění. Za osm měsíců tohoto roku Slovensko vybralo na daních 51 procent celoročního plánu.

Celkové daňové příjmy veřejné správy, která kromě státního rozpočtu zahrnuje například i hospodaření samospráv, podle odhadu ministerstva příští rok vzrostou na 10,79 miliardy eur (asi 271,69 miliardy Kč). V letech 2011 až 2012 se mají dál zvyšovat, a to rychleji, než ministerstvo předpokládalo v červnu.

"Nárůst daňových příjmů proti červnové prognóze v letech 2010 až 2012 odráží zlepšení makroekonomického prostředí, zvýšení hospodářského růstu s pozitivním vlivem na růst mzdové báze a spotřeby domácností," komentoval novou prognózu institut. Na letošní rok ministerstvo odhadlo daňové příjmy veřejné správy na 10,44 miliardy eur (asi 262,88 miliardy Kč), což je nepatrně méně než v poslední červnové prognóze.

Daňové příjmy v dalších letech zajistí především očekávaný růst spotřeby a z ní plynoucí vyšší výběr daně z přidané hodnoty či spotřebních daní. Ministerstvo také po propadu v příštím roce počítá od roku 2011 už i s nárůstem příjmů z daní fyzických i právnických osob.

Ministerstvo financí už zveřejnilo návrh výdajů státního rozpočtu na rok 2010. Ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok počítá s jejich zvýšením zhruba o 15 procent na 16,28 miliardy eur (asi 409,93 miliardy Kč).

Daně pokrývají největší část výdajů státu, letos měly tvořit tři čtvrtiny celkových vládních příjmů. Rozdíl mezi veřejnými výdaji a příjmy letos podle odhadu ministerstva vzroste na 6,29 procenta HDP proti původně předpokládaným 2,1 procenta výkonu ekonomiky. Ministerstvo chce postupně stlačit veřejný deficit pod tři procenta HDP v roce 2012.

Podle nejnovějšího odhadu ministerstva financí letos kvůli dopadům hospodářské krize klesne hrubý domácí produkt Slovenska o 5,7 procenta. Slovensko se přitom před krizí drželo v rámci Evropské unie na předních příčkách, co se dynamiky hospodářského růstu týče. Příští rok by se ale ekonomika měla vrátit k růstu, který by podle současných předpokladů mohl dosahovat 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK