ČNB: Zahraniční dluh ČR v 2. čtvrtletí klesl na 1,47 bilionu Kč

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Zahraniční dluh České republiky, tedy souhrn závazků se stavenou lhůtou splatnosti, se na konci druhého čtvrtletí meziročně snížil o 17,9 miliardy korun na 1,47 bilionu Kč a představoval tak 40 procent hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

"Pokles zahraniční zadluženosti ve druhém čtvrtletí byl dán především poklesem závazků bankovního a podnikového sektoru," uvedla centrální banka.

Zahraniční zadlužení podniků tvořilo 51 procent celkového zahraničního dluhu ČR. Pokles stavu závazků ve druhém čtvrtletí souvisel především s vývojem kurzu koruny. Z transakcí na finančním účtu platební bilance vyplývá, že podniková sféra čerpala zahraniční zdroje ve formě emisí dluhopisů na zahraničních trzích a využíváním zahraničních finančních úvěrů, uvedla ČNB.

V bankovním sektoru bylo podle ČNB patrné splácení přijatých depozit a půjček do zahraničí. Závazky bankovního sektoru tvořily 27,5 procenta zahraničního dluhu.

Zahraniční dluh vlády se zvýšil v důsledku emisí dluhopisů v zahraničí a čerpaní úvěrů od Evropské investiční banky (EIB) na rozvoj infrastruktury. Podíl zahraničních závazků vládního sektoru se tak zvýšil na 21,5 procenta.

Zastoupení dlouhodobých zahraničních závazků veřejného sektoru se ve druhém čtvrtletí zvýšilo na 43,4 procenta celkového dlouhodobého zadlužení. Na závazky soukromého sektoru připadalo 56,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK