Americké akcie dopoledne kvůli statistice oslabily

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily. Důvodem byla regionální zpráva o poklesu podnikatelské aktivity, která obnovila obavy o rychlost oživení americké ekonomiky a stáhla dolů hlavně průmyslové firmy a automobilky.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones oslabil o 69,83 bodu, tedy 0,72 procenta, na 9672,37 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 7,96 bodu, čili 0,75 procenta, na 1052,65 bodu. Hodnota indexu technologického trhu Nasdaq se snížila o 12,41 bodu, neboli 0,58 procenta, na 2111,63 bodu.

Wall Street začal dnešní obchodování se ziskem díky zprávě, že pokles americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl nižší, než čekalo. Ty však smazal okamžitě poté, co Institut nákupních manažerů uvedl, že podnikatelská aktivita v oblasti Středozápadu USA klesla na 46,1 bodu. Index se tak opět dostal pod 50 bodů, což je hranice mezi ekonomickým poklesem a růstem, a naznačil tak, že ekonomika stále klesá. Analytici přitom čekali zvýšení indexu na 52 bodů.

Nepříznivá zpráva přišla také od personální agentury ADP National Employment. Tak ukázala, že soukromý sektor pokračoval v září v propouštění, které bylo vyšší, než se čekalo, což vyvolalo obavy, jak dopadne páteční vládní zpráva o vývoji nezaměstnanosti.

Mezi ziskové se zařadila firma Nike. Akcie si dopoledne připsaly více než sedm procent. Zpráva o růstu zisku přiměla agenturu Goldman Sachs zlepšit hodnocení firmy, napsala agentura Reuters.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí klesala ročním tempem pouze o 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Opravilo tak předchozí odhad, podle kterého pokles v ročním přepočtu činil rovné procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK