ČSÚ: Průmyslová produkce v srpnu poklesla meziročně o 8,1 procenta

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku letos v srpnu meziročně klesla o 8,1 procenta poté, co v předchozím měsíci zaznamenala propad o 18,2 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v srpnu meziročně nižší o 12,5 procenta. Hodnota nových zakázek v srpnu poklesla o 13,8 procenta, z toho zahraničních o 10,5 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Tržby z přímého vývozu se meziročně snížily o osm procent. V podnicích s 50 a více zaměstnanci poklesl počet pracovníků o 14 procent. Průměrná mzda v těchto podnicích vzrostla o 5,5 procenta, informoval ČSÚ.

Meziroční změny průmyslové produkce, tržeb, zakázek a mezd významně podle ČSÚ ovlivnila nízká srovnávací základna. Srovnání s předchozím rokem ovlivnil také fakt, že v některých podnicích byly dovolené čerpány v červenci, zatímco loni to bylo o měsíc později.

"Po špatném výsledku v červenci průmysl v srpnu pozitivně překvapil. Meziroční propad se vrátil do jednociferného teritoria. Zatímco v červenci průmysl meziměsíčně klesal, srpen by po očištění měl vykázat opětovný růst. Údaj potvrzuje, že dochází ke stabilizaci průmyslu ČR ovšem stále za podpory zahraničního šrotovného," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka s tím, že opticky nyní bude pozitivně působit klesající srovnávací základna, která bude vylepšovat meziroční srovnání.

Následující měsíce by se podle analytika Raiffeisenbank mohly nést v podobném duchu, kdy některé měsíce vykážou nárůst a některé pokles průmyslové výroby. "K významnějšímu oživení by mohlo docházet spíše až s novým rokem," doplnil Brožka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK