Investice do životního prostředí loni přesáhly 20,2 miliardy Kč

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Investice na ochranu životního prostřední v Česku v loňském roce přesáhly 20,2 miliardy korun, což bylo o 335 milionů více než v roce 2007, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší část prostředků, přes 7,5 miliardy Kč, byla určena na nakládání s odpadními vodami. Výše neinvestičních ekologických nákladů loni přesáhla 46,2 miliardy, což bylo meziročně o 3,5 miliardy méně.

Investice do ochrany ovzduší a klimatu představovaly 3,8 miliardy korun, o rok dříve činily téměř šest miliard. Do nakládání s odpady byly investovány čtyři miliardy Kč, přibližně o 700 milionů meziročně více.

Vzrostl také objem prostředků na ochranu a sanaci půdy, podzemních a povrchových vod z 2,2 na 2,7 miliardy korun. Naopak se snížily investice do protihlukových a protivibračních opatření z 1,2 miliardy na jednu miliardu. O 22 milionů méně než předloni (341 milionů korun) bylo loni investováno do ochrany druhové rozmanitosti krajiny.

Při srovnání s rokem 1989 byla loňská výše ekologických investic téměř šestinásobná, oproti rekordním 40,5 miliardy v roce 1997 však poloviční.

Téměř dvě třetiny neinvestičních nákladů, mezi něž patří prostředky vynaložené na mzdy, energii či nájemné, byla spojena s nakládáním s odpady, přes osm miliard Kč směřovalo na nakládání s odpadními vodami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK