Koruna dopoledne mírně oslabila vůči euru i dolaru

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 koruna klesla na 25,34 Kč/EUR a 17,34 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se koruna dostala do defenzivy a dopoledne dál ztrácela vůči euru, a to i přesto, že se evropským akciím dařilo nahrazovat středeční ztráty. Také okolní středoevropské měny po úvodním propadu začaly znovu posilovat.

České měně podle Vlka nedokázala pomoci ani domácí průmyslová výroba, která za letošní srpen vykázala menší propad, než se čekalo. Tuzemská průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 8,1 procenta, když v červenci se přitom meziročně snížila o 18,2 procenta. Na druhé straně přišla špatná zpráva o chystaném omezování výroby ve Škodě Auto, které dává pro budoucí výkon průmyslu negativní indikaci, dodal Vlk.

Dolar kolem 10:30 zpevnil na 1,4587 USD/EUR, když zúročil nižší chuť investorů riskovat, poznamenal Vlk s tím že americké měně pomohlo prohlášení eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Joaquína Almunii, podle něhož se Ecofin bude zabývat posílením eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK