Koruna oslabila vůči euru i dolaru o více než deset haléřů

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám o více než deset haléřů. Kolem 17:00 koruna klesla na 25,43 Kč/EUR a 17,46 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. Ztráty si připsaly i polský zlotý a maďarský forint.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky koruna doplatila především na pokračující nepříznivou sérii zahraničních dat. Domácí ukazatele trh přešel bez výraznější reakce.

Markéta Šichtařová z Next Finance uvedla, že oslabování prakticky všech měn rozvíjejících se trhů nemá jinou příčinu, než změnu nálady na finančním trhu. "A tato změna nálady zase pramení z nově nabyté ochoty investorů kupovat americký dolar," dodala.

Podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance ke ztrátám měn v regionu zřejmě napomohly události v Rumunsku, kde se koaliční sociální demokracie stáhla z vlády a upozornila tak na politické problémy i v dalších zemích.

Dolar s podporou horších dat z USA kolem 17:00 zpevnil na 1,4559 USD/EUR, uvedl Vlk. Dolaru pomohla slova eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Joaquína Almunii k posílení eura a následný příspěvek šéfa Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta o nežádoucích efektech přílišné volatility měny, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK