Japonské akcie uzavřely na dvouměsíčním minimu

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. října (ČTK) - Japonské akcie dnes uzavřely na dvouměsíčním minimu kvůli obavám ohledně vývoje ekonomiky Spojených států. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 2,5 procenta na 9731,87 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od 22. července.

"Pokles indexu Nikkei souvisí především s vývojem ve Spojených státech. Jsou tu ale také některé dodatečné negativní faktory specifické pro Japonsko," uvedl analytik Masajoši Okamoto z makléřské společnosti Jujiya Securities. Upozornil například na obavy ohledně silného japonského jenu, jenž má negativní dopad na exportéry.

Čtvrteční údaje o vývoji ekonomiky USA byly smíšené. Výdaje amerických spotřebitelů v srpnu stouply o 1,3 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř osm let. Minulý týden se však překvapivě zvýšil počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti.

Na devizovém trhu se kurz dolaru výrazněji neměnil. Investoři čekají na dnešní zprávu o zářijovém vývoji situace na trhu práce ve Spojených státech. V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4536 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK