Akcie na pražské burze dopoledne ztrácely

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes dopoledne ztrácely, hlavní index PX byl v 11:00 slabší o 1,67 procenta na 1133,7 bodu. Nejvíce odepisovaly akcie těžební NWR a developera Orco, vyplývá z údajů burzy.

"Aktivita při zahájení není úplně špatná a odpovídá tomu, že se po nějakou dobu stagnující trhy dávají znovu do pohybu," informovala Tereza Špačková z Patria Direct.

Největší propad v průběhu dopoledne zaznamenaly akcie těžební společnosti NWR. Ty oproti čtvrtečnímu závěru klesly o 4,01 procenta a obchodovaly se na hodnotě 160,49 Kč. Akcie NWR se tak podle odhadu Špačkové chystají znovu testovat hladinu okolo 160 Kč.

Nedařilo se ani cenným papírům developera Orco. Hodnota akcií této firmy se snížila v průběhu dopoledne o 3,87 procenta a byla tak v 11:00 na úrovni 186,50 Kč. Orco se potýká se zadlužením, které podle posledních informací činí 1,6 miliardy eur (asi 40,6 miliardy Kč), to je přibližně 80 procent hodnoty firmy.

Generální ředitel firmy Jean Francois Ott ve čtvrtek pro agenturu Reuters řekl, že dohoda s držiteli dluhopisů na restrukturalizaci dluhu pravděpodobně nebude uzavřena do konce listopadu. Úspěšná restrukturalizace dluhopisů je ale podmínkou pro investiční injekci od americké Colony Capital. "To by znamenalo, že navýšení kapitálu ze strany Colony Capital je stále více nepravděpodobné či dokonce nereálné," uvedl dnes analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal.

Firma v současnosti zvažuje také vydání nových akcií. Podle Vyroubala Orco nové finanční zdroje kvůli slabé likviditě potřebuje, o případný úpis nových akcií může mít ale údajně zájem jen méně než polovina současných akcionářů.

Silně dnes na pražské burze odepisovaly také akcie mediální CME, které propadly o 3,79 procenta na 563,80 Kč. Ztráta postihla v průběhu dopoledního obchodování i akcie Erste Bank. Jejich hodnota byla o 2,31 procenta nižší oproti čtvrtečním závěrečným hodnotám a akcie se tak prodávaly na úrovni 718,50 Kč.

Stejně jako pražské burze se nedařilo ani ostatním akciovým trhům v regionu. Největší propad zaznamenal v průběhu dopoledne varšavský WIG 20, který ztrácel 3,00 procenta. Budapešťský BUX pak klesl o 1,56 procenta a vídeňský ATX odepisoval 1,50 procenta.

Odpoledne trh čeká na americká makrodata, když dnes mají být zveřejněny údaje o vývoji nezaměstnanosti za září a podnikové objednávky za srpen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK