Nezaměstnanost v USA v září stoupla na 9,8%

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v USA se v září zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983. Zaměstnavatelé v září zrušili 263.000 pracovních míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Analytici se obávají, že slabá situace na trhu práce by mohla ohrozit oživení americké ekonomiky.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali zvýšení míry nezaměstnanosti na 9,8 procenta. Počítali však s tím, že zaměstnavatelé v devátém měsíci propustili pouze 180.000 zaměstnanců. V srpnu zaniklo 201.000 pracovních míst

Vysoká nezaměstnanost má negativní dopad na spotřebitelskou důvěru a snižuje domácí poptávku. To naznačuje, že oživení největší světové ekonomiky bude pouze pomalé. Spotřebitelské výdaje se na ekonomické aktivitě USA podílí více než dvěma třetinami.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí klesala ročním tempem pouze o 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících. Ministerstvo obchodu tento týden opravilo svůj předchozí odhad, podle kterého pokles v ročním přepočtu činil rovné procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK