Electro World nabídl zákazníkům odkup zboží při ztrátě zaměstnání

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Obchodníci se obávají, že Češi letos kvůli hospodářské krizi budou v předvánočním období méně utrácet. Někteří prodejci proto zákazníkům začali nabízet netradiční záruky například v podobě zpětného odkoupení zboží a vrácení peněz v případě ztráty zaměstnání, aby tak lidem dodali odvahu k vánočním nákupům.

Zpětný odkup výrobku v případě, že zákazník přijde ne vlastní vinou o zaměstnání, začaly v těchto dnech nabízet tuzemské a slovenské prodejny Electro World. Garance platí půl roku od zakoupení zboží v těchto obchodech. "Uvědomujeme si, že v důsledku hospodářské krize má mnoho lidí obavy z případné ztráty zaměstnání a následné nepříznivé finanční situace. Mnozí zákazníci tak raději odkládají své nákupy," zdůvodnil nabídku generální ředitel společností Electro World ČR a Electro World SR Milan Růžička.

Akce v českých a slovenských prodejnách Electro World potrvá do 24. prosince a podle Růžičky se týká všech výrobků s cenou vyšší než 4500 korun, s výjimkou zboží pořízeného v Electro Worldu na úvěr, výrobků pro osobní hygienu a některého spotřebního zboží, jako jsou CD, DVD či baterie.

Výdaje za dárky budou letos podle obchodníků i analytiků zřejmě nižší než v předchozích letech, kdy díky růstu tuzemské ekonomiky obchodníci každoročně vykazovali vyšší předvánoční tržby. Už loni, kdy globální hospodářská krize dorazila do Česka, obchodní řetězce zaznamenaly stagnaci vánočních tržeb. Vánoce jsou přitom pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce.

Mluvčí sítě prodejen Euronics Bohuslav Komín odhadl, že propad tuzemského trhu se spotřební elektronikou se letos bude pohybovat kolem deseti procent. Lidé podle Komína navíc odkládají vánoční nákupy a zatím se do nich nehrnou. "Loni touto dobou přitom už začínaly předvánoční nákupy. Obáváme se proto, aby je lidé letos nenechali na poslední chvíli. Obchodníci by potom mohli mít problémy se zásobování prodejen," upozornil Komín, podle kterého nemá cenu nákupy spotřební elektroniky odkládat na poslední chvíli, jelikož její ceny již dolů nepůjdou.

Analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance ČTK řekl, že letošní Vánoce budou chudé a celkové tržby obchodníků v závěru letošního roku velmi slabé. Češi totiž kvůli propadu ekonomiky a rostoucí nezaměstnanosti začali šetřit, což se již projevilo v poklesu maloobchodních tržeb, jehož průměrná hodnota za posledních šest měsíců činí 4,5 procenta.

"Poslední měsíce roku sice přinesou mírné makroekonomické oživení, ale nezaměstnanost vykazuje určité zpoždění. Očekáváme proto, že letos domácnosti za dárky vynaloží v průměru o čtyři procenta méně než před rokem," uvedl Pikora.

Obavy lidí ze ztráty zaměstnání se letos snaží zmírnit také například energetická společnost ČEZ. Firma na jaře nabídla těm svým zákazníkům, kteří po 1. březnu přijdou o práci a zaregistrují se na úřadu práce, že nemusí tři měsíce za sebou platit za elektrický proud v domácnosti. Výše jedné odpuštěné zálohy je omezena na maximálně 7500 korun. Nabídka platí do konce letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK